Romeins Kwartier Heerlen

Beleef het Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat.

Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte. Vindplaatsen, kunst, architectuur en Romeinse opgravingen nemen je mee naar de tijd van de Romeinen. Ontdek het ontstaan van de stad Heerlen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen en bewonder de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie...

Ontdek het allemaal met onze stadswandeling

Voettocht door het Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte.

Bekijk de highlights

Thermenmuseum Heerlen

Het Thermenmuseum herbergt de indrukwekkende resten van het oudste gebouw van Nederland, een Romeins badhuis. Het is de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie! In het museum komen funderingen en vloeren tot leven, lijkt het water weer te stromen en ontdek je het goede leven van de Romeinen in Coriovallum en omgeving. Bewonder ook de originele kruik van Lucius, een replica van de sarcofaag van Simpelveld en een doorsnede van de Via Belgica van wel 8 meter breed!

Luciushof

Dit karmelietessenklooster uit de jaren dertig is eigenlijk een Romeinse hotspot. Hier woonde en werkte de eerste Heerlenaar die we bij naam kennen: Lucius Ferenius, een inheems-Romeinse pottenbakker. Een van zijn pottenbakkersovens stortte in en raakte in de vergetelheid, tot 1971. Een kruik met het opschrift ‘Lucius Ferenius heeft voor Amaka deze kruik ge­maakt’ werd toen (in delen) opgegraven. Bewonder een replica van dit archeologische pronkstuk in de kloostertuin van de Luciushof en ga op zoek naar Romeinse krui​den die hier groeien. Bij de Luciushof kun je ook terecht voor traditionele Romeinse gerechten.

Via Belgica

Volg de weg en ontdek het Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan en geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten. 

Maak je Romeinse beleving compleet

Om te luisteren: podcasts

In deze podcasts over het Romeins Kwartier nemen experts je tijdens korte verhalen mee naar Coriovallum, ofwel Romeins Heerlen. Als je erna door het Romeins Kwartier loopt, zie en begrijp je nog meer van dit verborgen verleden.

Aan het woord:
Karen Jeneson Conservator Thermenmuseum Heerlen
Jasper de Bruin Conservator Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
Hilde Vanneste regio archeoloog Parkstad Limburg

Aan het woord:
Jenny Kranendonk - Stadsgids Visit Zuid-Limburg
Christian Kicken - Deed onderzoek naar het Minervabeeldje
Inky van Eijs - Stadsgids Visit Zuid-Limburg

⟶ Vlog van Jenneke

De stad onder de stad: Heerlen ontwikkelt Romeins Kwartier

Heerlen heeft een zeer rijk Romeins verleden. Dat zien we al terug in de schatten in De Vondst en in het Thermenmuseum, maar hoe bizar is het om te weten dat er gewoon een hele stad onder deze stad verscholen ligt? 

Bekijk de vlog

Wist je dat!?

Bij recent archeologisch onderzoek op de Coriovallumstraat in Heerlen is een gedeelte van de ‘Via Traiana’, de Romeinse weg van Xanten naar Trier, en een middeleeuwse gracht aangetroffen. Het onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de aanleg van leidingen die diverse gebouwen op het Mijnwater-netwerk aansluiten.

Dit vind je ook interessant!

Het Romeins Knoop­punt in Parkstad

Op de kruising van de Via Belgica en de Via Traiana ontstond Coriovallum, nu Heerlen. Hier beleef je het Romeins Kwartier. Het hoogtepunt is het voor West-Europa unieke Romeinse badhuis. Maar ook in de verdere omgeving van Parkstad ligt het Romeins verleden op straat. De Romeinse vondsten zijn omvangrijk en spreken tot de verbeelding. Ga je mee op zoek? 

Maak een tijdreis door Heerlen: