Veilig op pad in tijden van corona

Reizen in rode en oranje gebieden in het buitenland worden afgeraden door de overheid. Geniet van je vakantie in eigen land. Waar kan dat beter dan in Zuid-Limburg, het beroemde stukje 'buitenland' binnen de landsgrenzen?

Ga veilig op pad in Zuid-Limburg.

Romeins Kwartier Heerlen

Beleef het Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat.

Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte. Vindplaatsen, kunst, architectuur en Romeinse opgravingen nemen je mee naar de tijd van de Romeinen. Ontdek het ontstaan van de stad Heerlen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen en bewonder de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie...

Bekijk de highlights

Thermenmuseum Heerlen

Het Thermenmuseum herbergt de indrukwekkende resten van het oudste gebouw van Nederland, een Romeins badhuis. Het is de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie! In het museum komen funderingen en vloeren tot leven, lijkt het water weer te stromen en ontdek je het goede leven van de Romeinen in Coriovallum en omgeving. Bewonder ook de originele kruik van Lucius, een replica van de sarcofaag van Simpelveld en een doorsnede van de Via Belgica van wel 8 meter breed!

De Vondst: Centrum voor Archeologie in Limburg

Het centrum voor archeologie in Limburg ligt op een strategische plek naast de belangrijkste Romeinse opgraving van ons land; het badhuis in het Thermenmuseum. Als bezoeker ontdek je hier dat archeologie alles behalve stoffig is. Er zijn tentoonstellingen, je volgt er rondleidingen (beide gratis) en je speelt er een heuse escape game. Bij Restauratieatelier Restaura ontdek je wat een echte archeoloog of restaurator doet. 

Luciushof

Dit karmelietessenklooster uit de jaren dertig is eigenlijk een Romeinse hotspot. Hier woonde en werkte de eerste Heerlenaar die we bij naam kennen: Lucius Ferenius, een inheems-Romeinse pottenbakker. Een van zijn pottenbakkersovens stortte in en raakte in de vergetelheid, tot 1971. Een kruik met het opschrift ‘Lucius Ferenius heeft voor Amaka deze kruik ge­maakt’ werd toen (in delen) opgegraven. Bewonder een replica van dit archeologische pronkstuk in de kloostertuin van de Luciushof en ga op zoek naar Romeinse krui​den die hier groeien. Bij de Luciushof kun je ook terecht voor traditionele Romeinse gerechten.

Ontdek het allemaal met onze stadswandeling

Voettocht door het Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte.
⟶ Vlog van Jenneke

De stad onder de stad: Heerlen ontwikkelt Romeins Kwartier

Heerlen heeft een zeer rijk Romeins verleden. Dat zien we al terug in de schatten in De Vondst en in het Thermenmuseum, maar hoe bizar is het om te weten dat er gewoon een hele stad onder deze stad verscholen ligt? 

Bekijk de vlog

Wist je dat!?

Bij recent archeologisch onderzoek op de Coriovallumstraat in Heerlen is een gedeelte van de ‘Via Traiana’, de Romeinse weg van Xanten naar Trier, en een middeleeuwse gracht aangetroffen. Het onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de aanleg van leidingen die diverse gebouwen op het Mijnwater-netwerk aansluiten.

Maak je Romeinse beleving compleet

Via Belgica

Volg de weg en ontdek het Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan en geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten. 

Dit vind je ook interessant!