Detail

Fietsroute - Diep in de subtropische Krijtzee

Duizelingwekkend diepe groeves, hoge heuvels en veel verstopte cultuurgeschiedenis, dat ontdek je tijdens deze Krijt fietsroute rondom de Sint-Pietersberg en in de Belgische grensgemeente Riemst. De bodem bestaat uit kalksteen, ooit ontstaan uit een oeroude Krijtzee. 

Die Maastrichtse kalk bleek minder geschikt als bouwsteen, maar bewees zijn kwaliteiten des te meer in de massale cementindustrie. In de kalkafgravingen zijn veel mooie en boeiende plekken ontstaan zoals een oehoereservaat, de verstopplaats van de Nachtwacht en indrukwekkende verdedigingswerken. 

Parkeren en starten kan bij de parkeerplaats van Fort Sint Pieter (Luikerweg 71a, Maastricht).

Krijt is het overkoepelende thema van de fietsroute 'Fietsen over de zeebodem' waardoor je een nieuwe, diepere kijk op de omgeving krijgt. Voor de optimale beleving is de Krijt fietsroute onderverdeeld in vier geschakelde lussen die ieder een ander verhaal over de Krijtperiode vertellen. 

De totale fietsroute is ruim 117 kilometer. Als fanatieke fietser zou je in een dag door het hele tijdperk kunnen reizen, maar je kunt er natuurlijk ook meerdere dagen over doen. Via lus 4 ontdek je het verhaal van de subtropische krijtzee 70 miljoen jaar geleden.

Een boekje met verdere beschrijving van de route en verdieping van het thema krijt is hier verkrijgbaar.

Bestel in onze webshop

Ga ontspannen op pad met een Visit Zuid-Limburg brochure of kaart en verrijk je route met verdiepende verhalen over de hotspots, de prachtige regio en de leukste tips voor onderweg.

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Start- en eindpunt


Sint Pietersberg-noord, 6212 Maastricht, Limburg

Soort route


Fietsroute

Afstand


33,2 km

Knooppuntenlijst


411 - 401 - 402 - 405 - 432 - 569 - 80 - 402 - 401 - 12 - 411

Moeilijkheidsgraad


Gemiddeld
Start Finish
Je bevindt je nog niet in de buurt van de route. Zodra je je binnen {{maxDirectionDistance}} km van de route bevindt dan kun je meteen starten door de stippellijn te volgen.
Volg de stippellijn naar de route
Weergeven op de kaart

In de omgeving

Herman Wehkamp
Coördinator Routepunt

Tips en verbeterpunten

Geef uw melding aan ons door

Niets zo vervelend als het ontbreken van duidelijke bewegwijzering op je route. Ondanks continue controles kan er toch een gebrek zijn. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering snel en efficiënt aan Routepunt Zuid-Limburg. Uiteraard zijn ook suggesties voor verbeteringen welkom. Samen houden we al onze recreatieve routes up-to-date en toegankelijk!
Routemeldpunt