Genieten in Vestingstad Valkenburg

Wandeling door het mergelstadje

Blogger Bregje en haar gezin hoefden voor deze stadswandeling niet ver te reizen. Vestingstad Valkenburg aan de Geul ligt op een steenworp afstand van hun woonplaats Maastricht. Toch betreed je er een compleet andere wereld tussen de gebouwen van mergel. Tijd om op avontuur te gaan in vestingstad Valkenburg aan de Geul!

Verrassend Valkenburg

Valkenburg aan de Geul staat bij veel mensen bekend om het toerisme in de zomer, de kerstmarkten in de winter en de Amstel Gold Race. Wij komen er regelmatig om te wandelen, voor een terrasje of om te winkelen. De vestingstad is namelijk het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken. Wij lopen dit keer de stadswandeling van 4,5 kilometer door het historische centrum en zijn benieuwd welke verrassingen we onderweg tegenkomen.

Een duik in de geschiedenis

De wandeling start bij de Visit Zuid-Limburg Experience, waar we even naar binnen lopen. Je wordt verwelkomd door belangrijke figuren uit de Valkenburgse geschiedenis, die je in een toffe digitale presentatie meer vertellen over het taalgebruik in de stad door de jaren heen. Iets verderop kun je een quiz doen om je kennis over Valkenburg en omgeving te testen. Er is ook volop aandacht voor de bijzondere steensoort die de vestingstad zo typeert: mergel. De Visit Zuid-Limburg Experience is dus zeker de moeite waard om even binnen te lopen als je in de buurt bent. Je kunt hier ook terecht voor wandelroutes, tips voor leuke uitjes en streekproducten.

Historische reclames

We wandelen naar buiten en terwijl we de route volgen komen we de eerste muurschilderingen tegen. Door het hele stadje vind je deze gerestaureerde en nieuwe muurschilderingen van reclames uit vervlogen tijden. Een leuk detail dat de historische waarde van Valkenburg aan de Geul versterkt. We bewonderen de prachtige panden, waarvan je voelt dat er veel verhalen van vroeger in schuilgaan, zoals het prachtige Casino Hotel met terras aan het water, waar je nu kunt neerstrijken voor een hapje en een drankje.

Unieke hoogteburcht

Iets verderop komen we in het Halderpark. Een mooi stukje groen, dat door de stadsmuur gescheiden wordt van het centrum. Al wandelend ontdekken we meer over de geschiedenis van de stad, die uitgebreid wordt toegelicht in het boekje dat bij de stadswandeling hoort. We stappen onder de Grendelpoort door, omringd wordt door winkeltjes, cafés en restaurants. Die laten we even voor wat ze zijn en we passeren de ingang van de bekende Kasteelruïne die boven het stadje prijkt. Een leuk weetje: Valkenburg aan de Geul is de enige stad in Nederland met een hoogteburcht. Iets verderop bewonderen we de burcht van de achterkant als we door D’n Dwingel lopen. Deze unieke trappenstraat is aangelegd om het vijanden moeilijk te maken in de 17e eeuw. Voor onze zoon zijn dit soort paadjes en verhalen een feestje, hij gaat helemaal op in de geschiedenis en bewondert de ruïne met grote ogen.

Prachtig uitzicht

Via de Berkelstraat en het Walramplein komen we bij een bijzondere plek: de Walramstuw bij de Geulkade. We kijken nog even achterom en hebben een prachtig uitzicht op de Wilhelminatoren en de Kasteelruïne. De vistrap naast de stuw bevordert het paringsgedrag van verschillende vissen, waaronder de beroemde Limburgse forel!

 

Van kasteel tot station: de geschiedenis is overal!

Via Kasteel Oost lopen we weer terug naar het centrum, waar we de HEMA passeren. Wist je dat de dit pand vroeger een schouwburg was? Dat zie je nog terug aan de muzen die de voorgevel van het pand sieren. We verlaten het centrum opnieuw om het oudste station van Nederland dat nog gebruikt wordt te bewonderen. Vanuit het station lopen we via het stadhuis weer terug naar het centrum. We gluren nog even de Lindenlaan in, één van mijn favoriete straatjes van Valkenburg, omdat ik me direct in de 20e eeuw waan door de statige panden en de mooie bomenrijen. 

Een smakelijke lunch onderaan de Cauberg

Van al dat wandelen worden we hongerig. Dus gaan we naar Brasserie Blokbreker aan de voet van de Cauberg. Deze brasserie geeft je direct het huiskamergevoel. Niet alleen door de knusse inrichting, zeker ook door de fijne mensen die er werken. We genieten van een rijkelijk belegd broodje, onze zoon kiest voor poffertjes. Met een heerlijke kop koffie sluiten we ons bezoek aan Valkenburg aan de Geul af. Dit was een fijne stadswandeling en de ideale manier om dit mooie stadje door andere ogen te bekijken!

 

Ook Valkenburg ontdekken tijdens een stadswandeling?

Stadswandeling Valkenburg

Een prachtige wandeling door vestingstad Valkenburg aan de Geul. Op deze route van 4,5 km kijk je je ogen uit. Start je route in de Visit Zuid-Limburg Experience in het hart van Valkenburg en maak kennis met de oude vestingstad en hoogteburcht.