Detail

Fietsroute - Smaakvolle mix van krijt & löss

Waar kun je kalk meer ‘beleven’ dan in het Land van Kalk? In het buitengebied tussen Valkenburg, Heerlen en Vaals kun je het voelen, proeven en bewonderen. Dat proeven is niet letterlijk, maar duidt op de vele wijn- en fruitgaarden die zo goed gedijen op de vruchtbare lössbodem. 

Je fietst vanuit het toeristische Valkenburg richting een prachtig stukje Zuid-Limburg, dat verrassend heuvelachtig en natuurrijk is. Kunradersteen, de typische lokale kalksteen, wordt hier nog gewonnen in de laatste dagbouwgroeve van Nederland. Deze robuuste kalksteen zie je terug in kerken, boerderijen en kunstwerken. Parkeren en starten kan bij de parkeerplaats van het Par’course (De Leeuwhof, Valkenburg).

Krijt is het overkoepelende thema van de fietsroute 'Fietsen over de zeebodem' waardoor je een nieuwe, diepere kijk op de omgeving krijgt. Voor de optimale beleving is de Krijt fietsroute onderverdeeld in vier geschakelde lussen die ieder een ander verhaal over de Krijtperiode vertellen. 

De totale fietsroute is ruim 117 kilometer. Als fanatieke fietser zou je in een dag door het hele tijdperk kunnen reizen, maar je kunt er natuurlijk ook meerdere dagen over doen. Via lus 1 ontdek je het Land van Kalk. 

Een boekje met verdere beschrijving van de route en verdieping van het thema krijt is hier verkrijgbaar.

Bestel in onze webshop

Ga ontspannen op pad met een Visit Zuid-Limburg brochure of kaart en verrijk je route met verdiepende verhalen over de hotspots, de prachtige regio en de leukste tips voor onderweg.

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Start- en eindpunt


Plenkertstraat 55, 6301GL, Limburg

Soort route


Fietsroute

Afstand


28,5 km

Knooppuntenlijst


40 - 60 - 39 - 59 - 58 - 57 - 54 - 55 - 56 - 36 - 39 - 60 - 40

Moeilijkheidsgraad


Gemiddeld
Start Finish
Je bevindt je nog niet in de buurt van de route. Zodra je je binnen {{maxDirectionDistance}} km van de route bevindt dan kun je meteen starten door de stippellijn te volgen.
Volg de stippellijn naar de route
Weergeven op de kaart

Proeven van löss en kalk

Blogger Anne stapte op de fiets voor lus 1 van de Krijtfietsroute. Ze fietst vanuit het toeristische Valkenburg richting het Land van Kalk. Hier vind je Kunradersteen, de typische lokale kalksteen die zorgt voor een rijke bodem. 
Lees verder

In de omgeving

Herman Wehkamp
Coördinator Routepunt

Tips en verbeterpunten

Geef uw melding aan ons door

Niets zo vervelend als het ontbreken van duidelijke bewegwijzering op je route. Ondanks continue controles kan er toch een gebrek zijn. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering snel en efficiënt aan Routepunt Zuid-Limburg. Uiteraard zijn ook suggesties voor verbeteringen welkom. Samen houden we al onze recreatieve routes up-to-date en toegankelijk!
Routemeldpunt