Avontuur door de mergelgangen

Ga mee met boswachter José

Ik, boswachter José van Natuurmonumenten, ben vandaag op de mountainbike op de Sint-Pietersberg en ik neem je mee in de mergelgangen. Kijk je mee naar dit ondergrondse avontuur?

Bekijk de vlog!

Kijk je mee naar dit ondergrondse avontuur?

De blokbrekers zaagden vanaf de Middeleeuwen blokken uit het mergel en hierdoor ontstonden er gangen. Met deze blokken bouwden zij de vlakbij gelegen hoeve Zonneberg en Lichtenberg. Buiten is het nog niet heel koud maar ik vind in de gangen toch enkele vleermuizen die ene plekje zoeken om te overwinteren. In gaten, spleten en aan het plafond overwinteren wel 1000 vleermuizen, zo’n 15 verschillende soorten waarvan 7 heel bedreigde soorten. Met mijn lamp vind ik in de donkere mergelgangen de uitgang weer.

Op de MTB rij ik verder naar een open gegraven gang in de groeve. Op dit mooie plekje waar bijna niemand bij kan komen liggen de mooiste schatten. Een braakbal van de oehoe, botjes van vogels, een poot van een postduif, een schedeltje van een rat, egelhuidjes en nog veel meer etensresten van de oehoe.

Op de fiets ga ik berg opwaarts naar de van Schaikweg waar de Kiekoet ligt. Dat is een uitkijkplaats waar je een kijkje kunt nemen in de Oehoevallei. Ik speur met de telekijker naar de oehoe maar ik vind hem helaas niet. Het is ook een schemer-nachtdier dus de kans is groter dat je hem ’s avonds hoort. In dit jaargetijde roept hij om een partner te lokken, de balts. Ik geniet toch van het uitzicht over de groeve en begin langzaam trek te krijgen in een kop warme chocolademelk.

Meer ontdekken