Feestende mensen in een zaal tijdens Carnaval

Carnaval in Zuid-Limburg

Vastelaovend same!

Tijdens Carnaval oftewel Vastelaovend staat Zuid-Limburg op zijn kop. De dagelijkse gang van zaken wordt voor een aantal dagen aan de kant geschoven en het landschap kleurt voor een paar dagen 'roed, geel en greun'.

Wortels in religie

Limburg leeft vanaf 11 november, de 11e van de 11e toe naar Carnaval. Op deze datum, getekend door gekkengetal 11, begint namelijk het carnavalsseizoen. Carnaval wordt al eeuwen gevierd. Het is van oorsprong een katholiek feest, dat vlak voor een periode van veertig dagen vasten plaatsvindt. Vroeger mochten christenen veertig dagen voor Pasen geen vlees eten. Om deze periode in te luiden, wilden ze nog één keer flink losgaan: dat deden ze dus tijdens carnaval.

In het dialect spreken we dan ook van ‘Vastelaovend’, afgeleid van Vastenavond. Na een periode van feest gaat de vastentijd in, waarvan Aswoensdag de eerste dag is. Hoewel velen anno nu niet meer vasten, maken zij dankbaar gebruik van de katholieke carnavalstraditie om te feesten.

Deze 5 evenementen maken van carnaval een feestje!

1

Auw Wieverbal

Niet alleen voor oude wijven! Het Auw Wieverbal vindt plaats op de donderdag voor carnaval en is hiermee de ideale opwarmer voor de carnaval. Het wordt al meer dan 55 jaar georganiseerd en is daarmee een echte traditie in Valkenburg. Op het Walramplein is het elk jaar weer een komen en gaan van vrijwel alle Limburgse artiesten. 

Kanon Van 'T Balkon in de avond in Sittard
2

‘t Kanón van ‘t Balkón

Pruuk op, pekske aan... Vier mit ôs mit! De dag voor carnaval begint om 17:00 uur een urenlange gevarieerde artiestenparade op de markt in Sittard, die de Sittardse carnavalisten de drie dolle dagen inloodst. Het evenement neemt een prominente plek in binnen het programma van de ‘Zittesje vastelaoves-6-daagse’.

De Carnavalsoptocht in Beek met ledlampjes
3

Lichtstoet Beek

Het fenomeen 'lichtstoet' is in de carnavalswereld nog niet zo oud, maar ondertussen een waar begrip! Het evenement groeide uit tot een avondvullend programma. Al in de vroege avonduren kom je in de stemming onder het genot van een hapje en drankje. Om 19.00 uur vertrekt de lichtstoet vanaf de Beekse markt, met praalwagens en lichteffecten.

Carnaval Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale Podium met veel mensen
4

Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale

Op carnavalsdinsdag verandert de markt in Gulpen in één bonte, zingende menigte. Vanaf 15:30 uur klinkt het onvervalste geluid van diverse zaate hermeniekes en vanaf 17:00 uur is er een programma met topartiesten uit de regio om samen het officiële einde van de Limburgse Vastelaovend nog eens flink te vieren.

Carnavalswagen rijdt door de grote optocht in Sittard
5

Optochten

Wist je dat er tijdens de Vastelaovend bijna 300 optochten gehouden worden? Waar in Limburg je ook bent, er is ongetwijfeld een mooie optocht te zien. Let wel op: zorg dat je op de goede dag aan de straat staat om de wagens in de optocht te bewonderen. Check van tevoren wanneer de optochten bij jou in de buurt plaatsvinden.

Carnaval Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale met rood, geel en groene kleuren

Check de carnavalsagenda

Nog snel leren schminken voordat carnaval begint, op tijd zijn voor de mooiste carnavalsstoeten en de leukste feesten in roed, geel en greun meemaken? Je vindt de leukste carnavalsevenementen in onze carnavalsagenda.

Nonnevotten: smullen op z’n Limburgs!

Een nonnevot is een typisch Limburgs gebakje, gevouwen in een knoop, dat veel Limburgers traditioneel eten met Vastelaovend. Vanaf een maand voor carnaval tot Aswoensdag is deze zoete lekkernij te koop, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te bakken!

Geen carnaval zonder de 'leedjes'

Carnaval is geen carnaval zonder de liedjescultuur. De verschillende concoursen en festivals zijn een echte beleving.

Feestende mensen in een zaal tijdens Carnaval

Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK)

Tijdens het LVK wordt het beste carnavalsliedje van het jaar gekozen. Het Konkoer is immens populair en spannend voor veel Limburgse artiesten. 

Lees verder
Parksjtad Leedjes Kónkoer PLK Optreden

Parksjtad Leedjes Kónkoer (PLK)

Het Parksjtad Leedjes Kónkoer is voor liedjes van tekstschrijvers die woonachtig zijn in of binding hebben met Parkstad. Alles in het dialect, natuurlijk!

Lees verder
Tiener Vastelaovend Kónkoer TVK 2020

Tiener Vastelaovend Kónkoer (TVK)

Ook jonge carnavalsfanaten komen aan hun trekken als het om liedjes gaat: dat zie je tijdens het Tiener Vastelaovend Kónkoer.

Lees verder
Tappen van een glas pils bij de Brand Bierbrouwerij

Goudgeel genot in een 'gleeske'

Carnaval en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de carnavalsdagen vloeit het Limburgse goudgele genot rijkelijk, in alle hoeken en gaten van de provincie. Wist je dat er tijdens carnaval bijna acht miljoen liter bier wordt gedronken? Zuid-Limburg heeft een rijke biercultuur en dat kun je allemaal zien, beleven én proeven, ook buiten carnaval. Bezoek bijvoorbeeld eens een bierbrouwerij of proeflokaal!

Lees verder
Vrouw in roze-blauwe tinten bij de Carnavalsoptocht in Heerlen

Watblief?!

Tijdens de Vastelaovend hoor je overal om je heen Limburgs dialect. Bereid je goed voor op carnaval en leer een woordje Limburgs spreken.

Een snelcursus carnaval

Ben je van plan om carnaval te gaan vieren? We laten je niet volledig onbeslagen ten ijs komen en geven je wat inside information. Zo val je als persoon van ‘boven te rivieren’ waarschijnlijk wat minder op tussen de Limburgers. We geven je een snelcursus: Vastelaovend vieren voor beginners!

Het sjoenste pèkske

In Limburg kun je niet zomaar komen aanzetten in een onesie. Voor velen begint nadenken over de carnavalsoutfit van het jaar al vroeg. Carnaval is bij uitstek een moment voor veel Limburgers om creatief te worden. Bovendien is bij de perfecte carnavalsoutfit overal over nagedacht: schoenen, pruik, schmink en veel laagjes tegen de kou. 

Deinzen in het dialect

De vastelaovesliedjes zijn essentieel voor een geslaagd carnaval. Zorg dus dat je al een beetje hebt geoefend met liedjes in Limburgs dialect. Dat komt best nauw: verdiep je vooral in lokale artiesten van de plek waar je heen gaat. Ken je echter de hits van ’t Merretkoer, Beppie Kraft en Fabrizio, dan kom je ook al een heel eind.

Gedraag je een beetje

De essentie van carnaval is de gezelligheid en het samenzijn met vrienden, familie en bekenden die je al lang niet hebt gezien. Daar hoort natuurlijk een pilsje bij, maar je streven moet niet zijn om het zo bont mogelijk te maken. Tijdens carnaval kan alles en iedereen bovendien goed samen. Til er bijvoorbeeld niet te zwaar aan als iemand per ongeluk tegen je aanstoot, kan gebeuren!

Begin op tijd

Alle echte carnavallers zijn het over een ding eens: het feest kan niet vroeg genoeg beginnen. Al vanaf de vroege uurtjes kun je de stad in, om je weer te laten onderdompelen in het feestgedruis. Leg een goede bodem tijdens je ontbijt en trek dan weer snel de stad in.

Geef je over

Als je goed carnaval wilt vieren, moet je je er helemaal aan overgeven. Het voelt misschien wat onwennig om vroeg op de dag al met een biertje in de kroeg te staan, maar het hoort er allemaal bij! Word je meegetrokken in de polonaise of vraagt iemand je om te ‘sjoenkelen’, deins niet achteruit. Zo haal je het meeste uit jouw carnaval.

Niet zo’n fan van carnaval?

Ook dan is er in Zuid-Limburg genoeg te beleven! Onthaast, geniet van het bourgondische leven en ga lekker de buitenlucht in.

Wellness & onthaasten

Terwijl half Limburg zich stort in het carnavalsgedruis, kun jij even lekker tijd voor jezelf nemen. Neem een massage, brand een kaarsje in een van de vele kerken of kom tot rust in de Zuid-Limburgse natuur.

Lees verder
Zonovergoten heuvellandschap met heuvels en bloemen

De natuur in

Hoewel de steden en dorpjes druk zijn, trekken de bonte carnavalsoptochten niet langs de vele landschappen. Hier vliegt de confetti je niet om te oren en hoor je geen vastelaovesliedjes. Hijs jezelf op een fiets of trek je wandelschoenen aan en ga op pad.

Lees verder
Een lange tafel met wijnglazen en brood met op de borden een exclusief gerecht

Beleef bourgondisch Zuid-Limburg

Terwijl de carnavalsvierders zich tegoed doen aan nonnevotten, een zak friet of andere carnavalslekkernijen, kun jij écht bourgondisch genieten: ga exclusief uit eten in de mooiste restaurants of lekker borrelen met heerlijke hapjes en een wijntje van Limburgse bodem.

Lees verder

#vastelaovend

Deel je favoriete carnavalsfoto met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!