Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Carnaval in Zuid-Limburg

Waar het landschap rood, geel en groen kleurt

Beleef de ‘Vastelaovend’ in Zuid-Limburg

Zondag 23 februari t/m dinsdag 25 februari 2020

 

Tijdens de 'Vastelaovend' staat Zuid-Limburg op zijn kop. De dagelijkse gang van zaken wordt voor een aantal dagen aan de kant geschoven en het landschap kleurt voor een paar dagen roed, geel en greun. De pekskes mogen weer uit de kast en muziekinstrumenten worden van zolder gehaald. De haring wordt ingelegd, nonnevotten gebakken, koude schotel klaargemaakt en menig Limburgs pilsje getapt. Carnavalsoptochten trekken als een bonte stoet door de dorpjes en steden. Jong en oud stort zich in het feestgedruis en vrolijkheid regeert.

 

Carnaval in Zuid-Limburg; dat wil je toch eens meemaken?

 

 

Carnavalsagenda 2020

Nog snel leren schminken voordat carnaval begint, op tijd zijn voor de mooiste optochten en de tofste carnavalsfeesten meemaken? Je vindt de leukste carnavalsevenementen in onze agenda!

Bekijk de carnavalsagenda!

Dit mag je niet missen!

1

Auw Wieverbal Valkenburg

20 februari 2020

Het Auw Wieverbal vindt plaats op de donderdag voor carnaval en is hiermee dé ideale opwarmer voor de carnaval. Met al meer dan 55 jaar is het Auw Wieverbal een echte traditie in Valkenburg. Op het Walramplein is het een komen en gaan van vrijwel alle Limburgse artiesten. Op alle locaties wordt om 18.00 uur gestart en om 00:30 uur is er een grote spectaculaire finale op het Walramplein. Ook live te volgen op L1TV! 

Lees meer
2

’t Kanón van ’t Balkon in Sittard

22 februari 2020

Pruuk op, pekske aan... Vier mit ôs mit! Vanaf 16:33 begint op de markt in Sittard een urenlange gevarieerde artiestenparade die de Sittardse carnavalisten de drie dolle dagen inloodst. Het evenement neemt een prominente plek in binnen het programma van de ‘Zittesje vastelaoves-6-daagse’.

Lees meer
3

Leechsjtoet Baek

23 februari 2020

Het fenomeen 'lichtstoet' is in de Limburgse én Nederlandse carnavalswereld nog niet zo oud, maar ondertussen een waar begrip! Het evenement is ondertussen uitgegroeid tot een avondvullend - en gratis toegankelijk - programma. Kom vanaf 18.00 uur in de juiste stemming onder het genot van een lekker hapje en drankje met muziek van TONCA! en diverse gastartiesten. Om 19.00 uur vertrekt de lichtstoet vanaf de markt met tientallen praalwagens en lichteffecten. Bij terugkomst op de markt beleef je een groot licht- en vuurspektakel tijdens de Leechsjtoet LIVE! afterparty. 

Lees meer
4

Groëete Gulpener Vastelaoves Finale

25 februari 2020

Op carnavalsdinsdag verandert de markt in Gulpen in één bonte, zingende menigte. Vanaf half twee klinkt het onvervalste geluid van diverse zaate hermeniekes en vanaf 15.30 uur is er een programma met topartiesten uit de regio om samen het officiële einde van de Limburgse vasteloavend nog eens flink te vieren. De Groëete Gulpener Vasteloaves Finale is voor velen dé afsluiting van de Vastelaovend.

Lees meer
5

De mooiste optochten

Wist je dat er tijdens de Vastelaovend er wel bijna 300 optochten gehouden worden? Kijk wanneer de optochten bij jou in de buurt plaatsvinden!

Lees meer

Wist je dat?

De 135 jaar oude Visit Zuid-Limburg is voortgekomen uit de in 1879 opgerichte carnavalsvereniging ‘Mirlitophile’ van Valkenburg? De Fremdenverkehrsverein in Keulen bedacht in 1823 een manier om gasten naar Keulen te lokken. Zuid-Limburg ontvangt tot op de dag van vandaag vele gasten van buiten de provincie die hier het carnavalsfeest komen vieren. 

Een typisch Limburgs carnavalsgebakje

'Nonnevotten'

Ingrediënten voor 40 Nonnevotten

  • 1000 gram Kollenberger speltbloem (verkrijgbaar bij de Bisschopsmolen, ook online)
  • 100 gram verse gist of 50 gram gedroogde gist
  • 75 gram basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 500 gram melk
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanille suiker
  • een snufje zout

Bereiding

Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is. Los de gist op in de melk. Kneed een deeg van alle grondstoffen. Leg het deeg in een kom met daarover een theedoek. Zet de kom op een warme plaats. Laat circa 30 minuten rijzen. Verdeel het deegstuk in 40 gelijke stukjes en bol alle stukjes op. Laat de deegstukjes even loskomen. Rol de bolletjes uit tot lange slierten. Knoop de uiteindes aan elkaar tot een krakelingvorm. Laat de deegstukken circa 20 minuten rijzen. Bak in arachideolie/frituurvet op 180 graden Celsius tot de Nonnevotten goudbruin zijn. Rol ze direct na het bakken in de suiker.

 

Dit recept is u aangeboden door de Bisschopsmolen in Maastricht.

Meer lezen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website