Feestende mensen in een zaal tijdens Carnaval

Carnaval in Zuid-Limburg

Vasteloavend same!

Tijdens Carnaval oftewel Vasteloavend staat Zuid-Limburg op zijn kop. De dagelijkse gang van zaken wordt voor een aantal dagen aan de kant geschoven en het landschap kleurt voor een paar dagen 'roed, geel en greun'.

Carnaval in 2022

Carnaval vieren we in 2022 anders dan andere jaren. Carnavalsevenementen of optochten zijn dit jaar afgelast of vinden in aangepaste vorm plaats. In veel Zuid-Limburgse steden en dorpen wordt er van alles uit de kast getrokken om toch het 'vasteloavendsgeveul' op te roepen. Heb jij dit jaar ook de kriebels? Check dan de kanalen van de lokale carnavalsverenigingen.

Wortels in religie

Carnaval wordt al eeuwen gevierd. Het is van oorsprong een katholiek feest, dat vlak voor een periode van veertig dagen vasten plaatsvindt. Vroeger mochten christenen veertig dagen voor Pasen geen vlees eten. Om deze periode in te luiden, wilden ze nog één keer flink losgaan: dat deden ze dus tijdens carnaval. In het dialect spreken we dan ook van ‘Vastelaovend’, afgeleid van Vastenavond. Na een periode van feest gaat de vastentijd in, waarvan Aswoensdag de eerste dag is. Hoewel velen anno nu niet meer vasten, maken zij dankbaar gebruik van de katholieke carnavalstraditie om te feesten. Limburg leeft vanaf 11 november, de 11e van de 11e toe naar Carnaval. Op deze datum, getekend door gekkengetal 11, begint namelijk het carnavalsseizoen.

Deze 5 evenementen maken van carnaval een feestje

Carnaval Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale met rood, geel en groene kleuren

De leukste evenementen

Nog snel leren schminken voordat carnaval begint, op tijd zijn voor de mooiste carnavalsstoeten en de leukste feesten in roed,geel en greun meemaken? Je vindt de leukste carnavalsevenementen in onze carnavalsagenda.

Nonnevotten: smullen op z’n Limburgs

Een nonnevot is een typisch Limburgs gebakje, gevouwen in een knoop, dat veel Limburgers traditioneel eten met Vastelaovend. Vanaf een maand voor carnaval tot Aswoensdag is deze zoete lekkernij te koop, maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te bakken!

Ingrediënten (voor 40 nonnevotten)

1000 gram Kollenberger speltbloem (verkrijgbaar bij de Bisschopsmolen, ook online)
100 gram verse gist of 50 gram gedroogde gist
75 gram basterdsuiker
125 gram boter
500 gram melk
2 eieren
2 zakjes vanillesuiker
een snufje zout

Aan de slag!

Zorg dat de melk op kamertemperatuur is. Los de gist op in de melk. Kneed een deeg van alle grondstoffen. Leg het deeg in een kom met daarover een theedoek. Zet de kom op een warme plaats. Laat circa 30 minuten rijzen. Verdeel het deegstuk in 40 gelijke stukjes en bol deze op. Laat de deegstukjes even loskomen. Rol de bolletjes uit tot lange slierten. Knoop de uiteindes aan elkaar tot een krakelingvorm. Laat de deegstukken circa 20 minuten rijzen. Bak in arachideolie/frituurvet op 180 graden Celsius tot de nonnevotten goudbruin zijn. Rol ze direct na het bakken in de suiker.

Recept van de Bisschopsmolen, Maastricht 

Geen carnaval zonder de 'leedjes'

Carnaval is geen carnaval zonder de liedjescultuur. De verschillende concoursen en festivals zijn een echte beleving.

⟶ Blog van Liefs uit Limburg
Detailopname van een glas bier op een houtentafel

Als een echte Limburger

Deze 3 heerlijke dagen draaien bij Fleur & Ellis om ‘pekskes’, vrienden, hossen en sjoes! "Sjoes?" horen we je nu denken. Deze bierfavoriet bestel je aan de bar als je echt op z’n Limburgs Vastelaovend wilt vieren! Fleur & Ellis vertellen je er alles over in hun blog. 

Lees de blog
Tappen Van Glas Pils Brand Bierbrouwerij In Wijlre

Goudgeel genot in een 'gleeske'

Carnaval en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de carnavalsdagen vloeit het Limburgse goudgele genot rijkelijk, in alle hoeken en gaten van de provincie. Wist je dat er tijdens carnaval bijna acht miljoen liter bier wordt gedronken? Zuid-Limburg heeft een rijke biercultuur en dat kun je allemaal zien, beleven én proeven, ook buiten carnaval. Bezoek bijvoorbeeld eens een bierbrouwerij of proeflokaal!

Vrouw in roze-blauwe tinten bij de Carnavalsoptocht in Heerlen

Watblief?!

Tijdens de Vastelaovend hoor je overal om je heen Limburgs dialect. Bereid je goed voor op carnaval en leer een woordje Limburgs spreken.

Een snelcursus carnaval

Ben je van plan om carnaval te gaan vieren? We laten je niet volledig onbeslagen ten ijs komen en geven je wat inside information. Zo val je als persoon van ‘boven te rivieren’ waarschijnlijk wat minder op tussen de Limburgers. We geven je een snelcursus: Vastelaovend vieren voor beginners!

Het sjoenste pèkske

In Limburg kun je niet zomaar komen aanzetten in een onesie. Voor velen begint nadenken over de carnavalsoutfit van het jaar al vroeg. Carnaval is bij uitstek een moment voor veel Limburgers om creatief te worden. Bovendien is bij de perfecte carnavalsoutfit overal over nagedacht: schoenen, pruik, schmink en veel laagjes tegen de kou. 

Deinzen in het dialect

De vastelaovesliedjes zijn essentieel voor een geslaagd carnaval. Zorg dus dat je al een beetje hebt geoefend met liedjes in Limburgs dialect. Dat komt best nauw: verdiep je vooral in lokale artiesten van de plek waar je heen gaat. Ken je echter de hits van ’t Merretkoer, Beppie Kraft en Fabrizio, dan kom je ook al een heel eind.

Gedraag je een beetje

De essentie van carnaval is de gezelligheid en het samenzijn met vrienden, familie en bekenden die je al lang niet hebt gezien. Daar hoort natuurlijk een pilsje bij, maar je streven moet niet zijn om het zo bont mogelijk te maken. Tijdens carnaval kan alles en iedereen bovendien goed samen. Til er bijvoorbeeld niet te zwaar aan als iemand per ongeluk tegen je aanstoot, kan gebeuren!

Begin op tijd

Alle echte carnavallers zijn het over een ding eens: het feest kan niet vroeg genoeg beginnen. Al vanaf de vroege uurtjes kun je de stad in, om je weer te laten onderdompelen in het feestgedruis. Leg een goede bodem tijdens je ontbijt en trek dan weer snel de stad in.

Geef je over

Als je goed carnaval wilt vieren, moet je je er helemaal aan overgeven. Het voelt misschien wat onwennig om vroeg op de dag al met een biertje in de kroeg te staan, maar het hoort er allemaal bij! Word je meegetrokken in de polonaise of vraagt iemand je om te ‘sjoenkelen’, deins niet achteruit. Zo haal je het meeste uit jouw carnaval.

Niet zo’n fan van carnaval?

Ook dan is er in Zuid-Limburg genoeg te beleven! Onthaast, geniet van het bourgondische leven en ga lekker de buitenlucht in.

#vastelaovend

Deel je favoriete carnavalsfoto met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!