Detail

Pater Karel Kapel

Het wonderlijke verhaal van Pater Karel, een ‘gewone’ Limburgse jongen met helende handen, wordt op vele plekken herinnerd. Tussen Sittard en Geleen ligt het plaatsje Munstergeleen, waar op 11 december 1821 Joannes Andreas Houben werd geboren. 

In de volksmond staat hij echter beter bekend als Pater Karel. Deze bijzondere Limburger begon zijn leven als jonge jongen, in het Zuid-Limburgse Munstergeleen en vervolgde zijn weg via België naar Engeland en Ierland. 

De pater sprak slecht Engels en kon daarom niet preken. Met zijn luisterend oor en helende krachten nam hij echter de zorgen van velen weg. Hij troostte veel zieken en rijken en zou zelfs twee doodzieke mensen hebben genezen. 

Deze gewone Limburgse jongen was dus een baken van hoop en troost voor honderden mensen. Tot op heden herdenken de mensen deze wonderdoener, wiens wortels in Zuid-Limburg lagen.  

Op verschillende plekken waar Pater Karel verbleef, werd en wordt hij herdacht. Zo trokken duizenden Ieren bij zijn dood naar Mount Argus om hem de laatste eer te bewijzen. 

Bij het geboortehuis aan de Geleenbeek is de schuur in 1954 ingericht tot Mariakapel met een speciale hoek ter ere van pater Karel. De kapel is een plek waar mensen kracht en hoop vinden, wanneer ze daar komen voor een kort gebed, om een kaarsje aan te steken of om een wandeling te maken in de tuin. 

Jaarlijks zijn er duizenden bezoekers die een kaarsje komen opsteken. 

De Pater Karel Kapel is een van de verwonderlocaties op de Route vol Verwondering. Tijdens deze fietsroute door de Grensmaasvallei kunnen meer dan 30 locaties digitaal worden bezocht wanneer ze niet geopend zijn voor publiek. Benieuwd naar de verhalen of een kijkje binnen nemen? Bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour.

Openingstijden


De Kapel is elke dag geopend van 09.00-18.00 uur.De winkel en het museum zijn van dinsdag t/m zondag geopend van 14.00-17.00 uur.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Pater Karel Kapel. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!