De Ademroute

Een weg door bloesemende bomen

Geen mooier moment om de omgeving van Eijsden te bezoeken dan het voorjaar, wanneer de befaamde hoogstambomen in bloei staan. Op de bloesemroute verspreidt een zee van appel- en perenbloesem zijn witte en lichtroze bloemen over de schitterende heuvels ten zuiden van Eijsden. Hierdoor kun je deze route wijden aan ruiken en ademen. Snuif de bloesemgeur op en word je bewust van hoe je ademt.

Ook de rest van het jaar is deze wandelroute de moeite waard, bijvoorbeeld vanwege het fraaie kasteel Eijsden of de jachthaven in de Maasarm.

Stempelplek: Museum het Usulinenconvent

Museum het Ursulinenconvent is gevestigd in een uit de negentiende eeuw daterend Ursulinenklooster met een kapel met prachtige gebrandschilderde ramen. In het museum kom je vanalles te weten over familiegeschiedenis en vind je een aantal bijzondere collecties. In de kelder brouwen de Breuster Brouwers ambachtelijk bier. Op deze bijzondere plek ontvang je ook een stempel voor op je stempelkaart!

Bezinning

Ademhalen is zo vanzelfsprekend voor de meeste mensen dat we er nooit of bijna nooit bij stilstaan. Vanaf het moment dat we geboren worden totdat we komen te overlijden maken we elk moment een adembeweging. Nu eens rustig, dan weer snel, afhankelijk van hoe we ons voelen. Vandaag staat alles in het teken van de ademhaling en de lucht die we inademen. Aan het begin van deze route sta je een moment stil en haal je een aantal keren wat dieper adem. En met elke uitademing laat je jezelf heel bewust elke keer weer een beetje meer landen op de plek waar je nu staat. Ontmoet zo je ademhaling en verbind je ermee voor deze route.

Wanneer heb jij last van ademnood? En versnelt je ademhaling? Welke emoties kunnen er bij jou mee te maken hebben?

Natuur

Tijdens deze route, ook wel de bloesemroute genoemd, kom je door een prachtig gebied ten zuiden van Eijsden. Je hebt er een mooi uitzicht over het Limburgse heuvellandschap en komt onderweg veel hoogstamboomgaarden tegen. Wandel je daar in het voorjaar, kan het zomaar zijn dat de geur van de bloesem van de appel- en fruitbomen je tegemoet komt.  Bloesem staat symbool voor lente, een nieuw begin en voor groeien. Wist je dat bloesem ook gebruikt wordt als natuurlijk geneesmiddel

Spreuk voor onderweg

‘Het leven wordt niet afgemeten aan het aantal ademteugen, 
maar aan het aantal momenten dat het ons de adem benam.’

Wanneer iets je de adem beneemt, kan dat zijn door heel leuke verassingen, maar ook door vervelende gebeurtenissen. Een rustige, ‘normale’ ademhaling wordt meestal niet opgemerkt door ons. Neem een moment om dankbaar te zijn voor je ademhaling en hoe deze je helpt te leven.

Even helemaal in het nu

Deze oefening helpt je om via je ademhaling helemaal in het moment te komen. Zoek een rustige plek op om te zitten. Sluit dan je ogen, adem in en volg de stroom lucht vanaf dat deze je neus of mond binnenkomt en volg deze stroom door je lichaam. Hoe hij de keel en de longen raakt en hoe je borstgebied uitzet. Volg dan ook de weg naar buiten weer, totdat de lucht helemaal is uitgeademd en je lichaam weer wat meer ingetrokken is. Herhaal dit een paar keer.

Wat ruik je?

De lucht die je inademt, komt via je neus of mond naar binnen. Als je heel bewust via je neus inademt zul je merken dat alles anders ruikt. Alles heeft een eigen geur. De natuur, de koffiegeur die je onderweg vanaf een terras tegemoet komt, de lucht in de buurt van water. Neem tijdens deze wandeling vaker een moment om heel bewust lucht in te ademen door je neus en de verschillende geuren te onderscheiden.

Ter inspiratie

Even op adem komen, een adempauze nemen, de langste adem hebben, iets in één adem uitlezen. Aan het aantal uitdrukkingen met adem erin kun je zien hoeveel het ons bezighoudt.

Zucht je vaker? Wist je dat je door zo’n diepe zucht ook iets kunt loslaten? Dat gaat vaak zo vanzelf dat je het niet eens doorhebt. Doet het zich voor bij je? Geef er dan maar gewoon aan toe. Je adem weet de weg vanzelf.

Meer ontdekken in de buurt

#bezininzuidlimburg

Hé, was dat een fijne adempauze in je drukke leven. Heb je onderweg ook die mooie bloesembomen gespot? We genieten graag met je mee! Deel ze je met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg?