Schinveldse Bossen Lichtinval Bos

Een nog onontdekte groene parel

5-sterren wandelgebied

In het meest noordoostelijkste puntje van Zuid-Limburg, vlakbij Schinveld en tegen de Duitse grens, ligt 5 sterren wandelgebied de Schinveldse Bossen. Een onontdekte groene parel van formaat: het grootste aaneengesloten bosgebied van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Met deze 5 highlights ben jij klaar voor de ultieme ontdekkingstocht!

Schinveldse Es

Tussen Schinveld en de Schinveldse Bossen ligt dit authentiek open agrarisch gebied. De open ‘Es’ biedt een vrij uitzicht op de bosrand vol kruidenrijke graslanden. Extra bijzonder: de Heidekoe, een zeldzaam oud runderras, is hier te vinden. Zie jij ze?

Nonke Buusjke

Bij museumdorp Nonke Buusjke, aan de rand van de Schinveldse Es, ga je terug naar 1900. Ervaar het plattelandsleven van toen, compleet met gerestaureerde vakwerkboerderij, ambtelijk bakhuis en stroopstokerij en veel meer historiek. Zelfs de omliggende akkers bewerken ze nog authentiek met paarden.

Lammendam Schans

Via de prachtige houten brug in de Schinveldse Bossen kom je in de Lammendam Schans. Schansen zijn historische resten van versterkte woonplaatsen omringt door een gracht. Daar zie je er niet veel meer van!

Laat je betoveren door de Schinveldse Bossen!

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Laat je betoveren door een indrukwekkende impressie van deze groene parel.

Zweefvliegveld ELZC

In het noordelijke deel vind je de start- en landingsbaan van de Eerste Limburgse Zweefvlieg Club (ELZC). Zoef! Van april tot november wordt hier gevlogen, als het weer dat toelaat. Tip: Ga voor een drankje en lekkere hap naar het restaurant naast het vliegveld. Smullen mét uitzicht.

Dal van de Roode Beek

Een prachtig natuurgebied waar vochtige heide en hellingveen elkaar afwisselen. Zeldzame planten, zoals de watergentiaan en de kleine veenbes, kunnen hier goed vertoeven. Must see: het Bovenmeer bovenop de heuvel. Heerlijk om even uit te waaien en te genieten van het panoramisch uitzicht.

Klaprozen en diverse andere bloemen met achterliggend vakwerkhuis

Wandeltip: Volg de gouden sterren!

Een bijzonder fraaie 5-sterren wandelroute dwars door de Schinveldse bossen én langs alle 5 de highlights. Je hoeft slechts de paaltjes met de gouden sterren te volgen. Yes!

3 smulstekkies langs de route

Schinveldse Bossen Reflectie Meer Zonsopgang

Natuur­monumenten

Natuurmonumenten beheert en beschermt de natuur in Nederland, voor nu en voor later. Dat doen zij ook voor het grootste aaneengesloten bosgebied in Zuid-Limburg, de Schinveldse Bossen. Zo genieten wij extra lang van dit prachtige stuk natuur.

⟶ Vlog van Natuurmonumenten
Boswachters Anke En Jose

Grote grazers in de Schinveldse Bossen

In deze blog laat Anke je meegenieten van de natuurpracht van de Schinveldse Bossen, het wildste stukje natuur dat Natuurmonumenten in Zuid-Limburg heeft. Laat je verrassen door de wilde natuur en ontmoet een van de kuddes Schotse hooglanders. 

 

Ga je mee?

Zelf ontdekken!

#visitzuidlimburg

Heb jij prachtige plaatjes geschoten in de Schinveldse bossen? Deel je favoriete foto's en mooiste momenten met ons via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg.