Landgoed Overst

Landgoed Overst

Geschiedenis
Vanaf 2002, na toestemming van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij om de 10 ha een landgoed te mogen noemen, is gestart met de omvorming van de landbouwgrond naar natuur: Limburgs hellingbos, kalkgrasland, een hoogstamboomgaard van oude fruitrassen en een wijngaard. De start is gemaakt in 2003 met de aanplant van 5.000 druivenstokken en in 2005 nog eens 1.000 stokken extra. Hier wordt wijn gemaakt van Oer Limburgse bodem, met de smaak van mergel en de tijd van weleer. 

Druivenrassen en wijnsoorten
In 2003 en 2005 is er gekozen om vier soorten witte en drie soorten rode druiven aan te planten: Riesling, Pinot Gris, Auxerrois en Müller-Thurgau (wit); Dornfelder, Regent en Pinot Noir (rood). In 2010 is er ook een achtste druivensoort aangeplant: de Cabernet Sauvignon en in 2012 is er nog 1 hectare aangeplant met daarop 50% Müller-Thurgau en 50% Auxerrois. 

Terroir
Dit grondgebied ligt tegenover de hoeve ‘Overst Voerendaal’ en is een droogdal in het plateau van Ubachsberg. De ondergrond bestaat met name uit Voerendaals löss en Kundersteen. Kundersteen is ontstaan in de Krijtzee die Zuid-Limburg 80 tot 65 miljoen jaar geleden overstroomde. 

Landschap en klimaat
Deze wijngaard is gelegen in het voor Zuid-Limburg zo kenmerkende panoramalandschap. De gunstige ligging, de mineraal- en kalkrijke bodem en de jarenlange ervaring leiden tot de productie van topwijnen.

Wijnproces
De aangeplante rassen worden met zorg omringd tijdens de groeiperiode en met de hand geplukt. Daarna worden de druiven geperst en in roestvrijstalen vaten opgeslagen om te gisten en tot rust te komen, voordat de wijnen per ras gebotteld worden. Met professionele apparatuur worden de flessen gereinigd en afgevuld waarna het proeven kan beginnen.

Landgoed Overst is onderdeel van Route des Vins Winthagen

Openingstijden


Voor actuele mogelijkheden verwijzen wij graag naar de website www.overst.nl

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Landgoed Overst. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!