Recept voor echt Limburgs zuurvlees

Zuurvlees? Nee! Zoervleisj

Limburgs Zoervleisj, of zuurvlees, is geliefd bij velen. Het malse vlees in de typische zoetzure saus is met recht een klassiek Limburgs streekgerecht. Wil je dit lekkere stoofpotje eens thuis maken? Dat kan met dit smakelijke recept!

Ingrediënten:

  • 800 gram veulen- of paardenvlees (of 800 gram runderpoulet) in blokjes van ongeveer 1x1 cm
  • 4 dl water
  • 4 dl azijn
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 kruidnageltjes
  • Peperbolletjes
  • Vet of boter
  • 500 gram uien
  • 150 gram basterdsuiker
  • Appelstroop
  • Een paar plakken ontbijtkoek

Hoe maak je Limburgs zuurvlees?

Doe het vlees in een kom en giet er het water en het azijn over. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagel en peperbolletjes toe. Laat het vlees 24 uur marineren in de koelkast. Roer het tussentijds af en toe om. Laat het vlees goed uitlekken in een zeef. Let op: vang het vocht van de marinade met de specerijen op in een aparte kom!

Maak boter of vet bruin in een braadpan en bak het vlees tot het bruin is. Snijd de uien klein, voeg ze toe en bak ze mee.

Giet het marinadevocht met de specerijen bij het vlees. Voeg een lepel suiker en een paar lepels appelstroop toe. Laat het met de deksel op de pan in ongeveer 2 uur goed gaar worden.

Haal de specerijen uit de saus en bind de saus met ontbijtkoek. Proef of de smaak goed is. Eventueel kun je nog wat stroop toevoegen.

Heerlijk met dikke frieten en zelfgemaakte appelmoes!

Haal nog meer Limburg in huis

In de Visit Zuid-Limburg Shops koop je kookboeken en streekproducten om typisch Limburgse gerechten mee te maken. Hier vind je onze shops!

Ook lekker om thuis te maken!