Detail

Fietsroute - Kalk, het gele goud

Ontdek het Maasdal en fiets over de oeroude krijtzeebodem, die nu zichtbaar is geworden door erosie door rivieren en beken. De natuur op de steilste hellingen van het dal is door de jaren heen gespaard gebleven, waardoor je hier nu geniet van een van de mooiste bossen van Nederland, het Savelsbos. Duizenden jaren geleden was de kalkbodem hier al in trek voor de winning van vuursteen. Zowel in het Savelsbos als op de Bemelerberg geniet je van een schitterend landschap met zeldzame kalkflora en dramatisch oprijzende kalkwanden. Dagbouwgroeve ’t Rooth is inmiddels ook veranderd in een soortenrijk natuurgebied. 

Parkeren en starten kan bij de parkeerplaats van het Gemeenschapshuis Bemelen (Oude Akerstraat 52, Bemelen). 

Krijt is het overkoepelende thema van de fietsroute 'Fietsen over de zeebodem' waardoor je een nieuwe, diepere kijk op de omgeving krijgt. Voor de optimale beleving is de Krijt fietsroute onderverdeeld in vier geschakelde lussen die ieder een ander verhaal over de Krijtperiode vertellen. De totale fietsroute is ruim 117 kilometer. Als fanatieke fietser zou je in een dag door het hele tijdperk kunnen reizen, maar je kunt er natuurlijk ook meerdere dagen over doen. Via lus 2 ontdek je het verhaal over Kalk, het gele goud.

Bestel in onze webshop

Ga ontspannen op pad met een Visit Zuid-Limburg brochure of kaart en verrijk je route met verdiepende verhalen over de hotspots, de prachtige regio en de leukste tips voor onderweg.

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Start- en eindpunt


Oude Akerstraat 52 , 6268 NE, Limburg

Soort route


Fietsroute

Afstand


37,3 km

Knooppuntenlijst


65 - 67 - 70 - 71 - 66 - 5 - 73 - 74 - 51 - 78 - 76 - 75 - 4 - 2 - 79 - 6 - 65

Moeilijkheidsgraad


Moeilijk
Start Finish
Je bevindt je nog niet in de buurt van de route. Zodra je je binnen {{maxDirectionDistance}} km van de route bevindt dan kun je meteen starten door de stippellijn te volgen.
Volg de stippellijn naar de route
Weergeven op de kaart

In de omgeving

Herman Wehkamp
Coördinator Routepunt

Tips en verbeterpunten

Geef uw melding aan ons door

Niets zo vervelend als het ontbreken van duidelijke bewegwijzering op je route. Ondanks continue controles kan er toch een gebrek zijn. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering snel en efficiënt aan Routepunt Zuid-Limburg. Uiteraard zijn ook suggesties voor verbeteringen welkom. Samen houden we al onze recreatieve routes up-to-date en toegankelijk!
Routemeldpunt