Fietsroutes Aken - Luik - Maastricht

Fietsen in de Euregio

Fietsen rondom Aken, Luik en Maastricht betekent fietsen over grenzen, genieten van vergezichten en afwisselende landschappen: langs kalkwanden, uitgestrekte weilanden en de oevers van de Maas. Ontdek de stad en geniet van de natuur: de perfecte combi voor een geslaagde meerdaagse fietstrip. 

Onze eigen Zuid-Limburgse bergroute, de ALM-fietsroute (Aken - Luik - Maastricht), combineert de Heuvelland-Fietsroute, RAVeL 39/38 en de Maasroute in 126 km tot een mooie lus door het Nederlandse Heuvelland, het Land van Herve en langs de oevers van de Maas van Luik naar Maastricht.

De ALM-fietsroute

Ga je de ALM-route fietsen, dan volg je 3 losse bewegwijzerde routes die je van Maastricht naar de Vaalserberg, van de Vaalserberg naar Luik en van Luik naar Maastricht brengen. We leggen ze hieronder voor je uit: 

Een vrouw in een zilveren jas fiets over een fietspad met uitzicht over de Limburgse heuvels
1

Heuvelland-Fietsroute

Deze fietsroute neemt je in 41,1 km mee naar weerszijden van het Nederlandse Heuvelland: van de Sint-Pietersberg naar de Vaalserberg. Fiets heuvel op, heuvel af langs prachtige uitzichten, idyllische dorpjes en 70 miljoen jaar geschiedenis. Onderweg geniet je van de bourgondische Zuid-Limburgse levensstijl. 

Twee fietsers met helm op fietsen over een verhard fietspad in een bosrijke omgeving
2

RAVeL 39/38

De RAVeL 39/38 is een van de oudste en meest mythische RAVeL’s. Je fietst van het Drielandenpunt in 50 km naar Luik over de (geasfalteerde) oude spoorlijnen 39 en 38 met weinig kruisende wegen. Onderweg ontdek je het Land van Herve en zijn weilanden, boomgaarden en lokale producten.

Een veerpontje vaart over de Maas bij Eijsden op een zomerse avond
3

Maasroute

Laat de hellingen van de Citadel van Luik achter je en fiets in 34 km richting Maastricht. Je legt slechts een deel van de Maasroute af, maar dat maakt het zeker niet minder indrukwekkend. Je komt langs het Sluizencomplex van Lanaye en fietst via de Doorsteek van Caestert weer naar de Sint-Pietersberg. 

Bestel in onze webshop

ALM-Fietsroute: Aken-Luik-Maastricht

De ALM-fietsroute verbindt Aken, Luik en Maastricht in 126 kilometer. Geniet van de vergezichten van het Zuid-Limburgse Heuvelland, ontdek het Land van Herve en fiets langs de oevers van de Maas.

Heuvelland-Fietsroute

De Heuvelland-Fietsroute neemt je in 41,1 km mee naar weerszijden van het Heuvelland: van de Sint-Pietersberg naar de Vaalserberg (of andersom). Fiets langs prachtige uitzichten en idyllische dorpjes.
Een prachtige slaapkamer bij de Smockelaer met uitzicht op de groene heuvels

Blijf je slapen?

126 kilometer op één dag is misschien iets te veel van het goede. Even lekker met de beentjes omhoog en bijkomen van het fietsen: overnacht op een van de droomplekjes in Zuid-Limburg. 

De gouden driehoek

De ALM-route verbindt Aken, Luik en Maastricht. Stap zeker even af en neem de tijd om deze steden, hun cultuur, rijke historie en kookkunsten te ontdekken! 

Zicht op het Bonnefantenmuseum Maastricht

Maastricht

In Maastricht komt de rijke historie samen met terrassen vol gezelligheid, boeiende musea en hippe winkels in Wyck. Loop over het Vrijthof, steek een kaarsje aan in de basiliek of ontdek de vestingwerken.

De Dom in Aken met uitzicht over Aken

Aken

Aken – de stad van Karel de grote - is omgeven door de Eifel en de Hoge Venen, maar staat vooral bekend om haar bruisende stadsleven. Ontdek historische pleinen, de imposante Dom en gezellige winkelstraten! 

Een gebouw in Gotische stijl in Luik

Luik

Luik is een echte kunststad, waar je geniet van gevarieerde architectuur en vele musea. Beklim de trappen van Bueren en geniet van het uitzicht of struin op zondag over de Marché de la Batte. 

Cycling Connects

De ALM-route is een project in samenwerking met Cycling Connects. Met Cycling Connects ontdek je een bijzonder grensoverschrijdend fietsnetwerk met mooie plekken om te ontspannen, eten, drinken, winkelen, overnachten en meer. Cycling Connects verbindt 3 landen met 1 fietsbeleving: een bijzonder netwerk van fietsroutes door de Euregio Maas-Rijn met een diversiteit aan talen, culturen en landschappen.

Aansluitende fietsroutes

Nog niet uitgetrapt? Deze (langeafstand) fietsroutes sluiten aan op de ALM-route en brengen je naar de mooiste plekjes van de Euregio. 

Vennbahn

Deze fietsroute brengt je langs een unieke variatie landschappen in 125 km van Aken naar Troisvierges. 

Bekijk de route

Aachen - Jülich

Fiets over de voormalige spoorlijn Aachen-Nord in 30 kilometer naar vestingstad Jülich. 

Bekijk de route

Heuvelroute

Ontdek in 100 km de mooiste plekjes van het zuiden van Belgisch Limburg met o.a. Sint-Truiden en Tongeren. 

Bekijk de route

Kalkbaan

Door het centrum van Aken brengt de Kalkbaan je in 19 km naar de start van de Parkstadroute (2024). 

Bekijk de route