Minitrip: dagje Gulpen

Een dag op pad in Gulpen

Hallo allemaal! Ik ben Kim van @het.reiskoffertje. Ik ben altijd op zoek naar mooie, leuke plekjes of dat nu dicht bij huis is of ver weg. Zuid-Limburg heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik woon er namelijk al heel mijn leven en zelfs nu ontdek ik er nog steeds nieuwe dingen. Er is ook zoveel te zien en te doen. In deze minitrip neem ik jullie een dagje mee naar Gulpen, het kloppend hart van het Heuvelland. Hieronder zie je alvast waar we overal geweest zijn. 

Hotspot 1 - De hoogte in bij Rocca Sport & Adventure

Onze dag begint sportief. We gaan klimmen bij Rocca Sport & Adventure. Ben je ook een beetje sportief aangelegd en ben je niet bang om de hoogte in te gaan? Dan is klimmen aan een klimwand bij Rocca ook echt iets voor jou. Je kunt hier als beginner of als ervaren klimmer terecht. Er zijn klimwanden van 8 en 16 meter met allemaal verschillende klimroutes. Omdat we nog nooit geklommen hebben worden we begeleid door een instructeur. We krijgen uitleg over hoe we veilig kunnen klimmen en hoe we ons moeten zekeren. We beginnen op de wand van 8 meter en nadat we dat goed onder de knie hebben gaan we naar de wand van 16 meter. Je arm en beenspieren worden hier in ieder geval goed getraind! Een heel leuk begin van de dag.

Hotspot 2 - Bourgondisch genieten bij De Looier

Na het klimmen aan de klimwand hebben we honger gekregen en lopen we in een aantal minuten naar Lunchroom De Looier in het centrum van Gulpen. Vroeger was dit een leerlooierij maar tegenwoordig kun je hier terecht voor een lekker ontbijt of lunch. De lunchroom heeft een uitgebreide kaart. Zo kun je o.a. kiezen uit verschillende luxe broodjes, soepen, salades, vla of pannenkoeken. Mijn vriend gaat voor de winter special, een broodje met een Limburgse gehaktbal en uien en ik neem een broodje carpaccio. De broodjes zijn rijkelijk belegd en smaken heerlijk.

Hotspot 3 - Gulpener Bierwandeling door het Heuvelland

Als we onze buikjes weer gevuld hebben trekken we onze wandelschoenen aan en halen we bij de Visit Zuid-Limburg shop in Gulpen de wandelroute op voor de Gulpener Bierwandeling. De Gulpener Bierwandeling is een wandeling van 9 kilometer door het Gulpdal en de dorpjes Pesaken, Reijmerstok en Euverem. De regen komt inmiddels met bakken uit de hemel maar dat mag de pret niet drukken. Regenjas aan en gaan. We wandelen langs mooie vakwerkhuisjes, verschillende fruit- en boomgaarden en mooie uitzichtpunten. Ook komen we langs Chateau Neubourg (tegenwoordig bewoond en door restauratiewerkzaamheden niet meer te bezoeken) en de hopvelden van de Gulpener. Hop wordt gebruikt bij het brouwen van bier en begint in het voorjaar te groeien. In september wordt het meestal geoogst, dit is afhankelijk van het weer.

Hotspot 4 - Bierproeverij bij Herberg de Zwarte Ruiter

Na een natte wandeling is het tijd om ons op te warmen. De Gulpener Bierwandeling eindigt bij Herberg de Zwarte Ruiter, een gezellig bruin café-restaurant in het centrum van Gulpen. Door de muziek die er gedraaid wordt, de schilderijen die aan de wand hangen en de knusse inrichting hangt er een gezellige huiskamersfeer. We proeven hier tijdens een kleine bierproeverij drie lokale biertjes waaronder de Gulpener Chateau Neubourg, genoemd naar het in Gulpen liggende Chateau Neubourg. Proost!

Hotspot 5 - Dineren bij het Gulpener Brouwlokaal

Bij de bekende Gulpener Bierbrouwerij ligt het Gulpener Brouwlokaal. Wij sluiten onze dag hier af met een hapje en een drankje. In de zomer kan dit in de gezellige biergarten maar wij zitten nu lekker warm binnen in het eetcafé. Alle gerechten worden hier bereid met grondstoffen die binnen een straal van 40 kilometer van het Brouwlokaal zijn geproduceerd. Lekker lokaal dus! In het eetcafé staat bier natuurlijk centraal. Zo kun je verschillende gerechten bestellen waarin bier verwerkt is en kun je kiezen uit 16 verschillende soorten Gulpener bier van de tap. Mocht je (stiekem) niet zo’n bierliefhebber zijn, er worden ook lokaal gemaakte sapjes, kombucha en gerechten waar geen bier in verwerkt zit geserveerd. Mijn vriend neemt een varkenshaas en een Gerardus Dubbel. Ik ga voor een Brouwlokaalburger, een zuurvlees burger van rundergehakt op een aardappelbriochebroodje en een lokaal gemaakt sapje. Op de menukaart staat bij ieder gerecht ook een drankje vermeld dat bij het gerecht geadviseerd wordt. Erg handig. Het eten smaakt erg lekker en ook het lokale sapje is een aanrader.