De Route van Jezelf Ontmoeten

Hallo, ik ben...

Met haar adembenemende Basiliek van het Heilig Sacrament, elegante Proosdijpark en interessante synagoge is het centrum van Meerssen zeer de moeite waard. De wandelroute neemt je na een kijkje in deze schitterende kern bovendien mee naar het bosrijke gebied ten oosten van Meerssen. Hier vind je het verborgen pareltje Waterval, waar de Watervalderbeek ontspringt en langs het weelderige hellingbos meandert, totdat ze bij de Pletsmolen aan de rand van Meerssen weer onder de grond duikt. Bij terugkomst in het centrum nodigen we je uit de basiliek beter te bekijken. Het is namelijk een bedevaartsoord voor veel mensen. Iemand die op bedevaart gaat noemen we ook wel een pelgrim. Velen die op pelgrimstocht gaan, komen onderweg meer en meer stukjes van zichzelf tegen. Welke stukjes van jezelf wil jij nog graag ontmoeten?

Stempelplek: brasserie Bie de groeve

Bij brasserie Bie de groeve geniet je van mooie wijnen, heerlijke biersoorten en heerlijke gerechten met ingrediënten van lokale producenten. In deze mooie omgeving met uitzicht op de mergelwanden kom je hier helemaal tot rust. Dik verdiend na zo'n rondje wandelen en bezinnen! Het leukste van alles? Je kan hier meteen je stempelkaart laten afstempelen! 

Bezinning

Jezelf ontmoeten en ontdekken. Elke keer opnieuw, je hele leven lang, zijn er steeds weer nieuwe stukjes te in jezelf ontdekken. Welke eigenschappen en kwaliteiten die jij hebt, vind je nog lastig om aan anderen te laten zien? Heb je niet meteen een antwoord? Denk dan eens aan wat je soms irriteert bij anderen. Vaak gaat het dan over iets dat jijzelf ook graag meer zou willen doen maar waar je jezelf nog in terughoudt. De bezinningsvraag voor deze route is dan ook: waar wil je zelf nog meer in tevoorschijn komen? 

Natuur

De Watervalderbeek die je onderweg ontmoet, ontspringt in het bos van het gehucht Waterval bij Ulestraten. Water zoekt altijd zijn eigen weg. Ontmoet het weerstand, dan nóg stroomt het water verder en overwint het elke blokkade onderweg. Soms door eromheen te gaan, en een andere keer wordt de blokkade kleiner gemaakt en uiteindelijk vernietigd door de stroom. Deze niet tegen te houden stroom doet je misschien denken aan momenten in je leven waarop jij ook blokkades hebt overwonnen om je eigen weg te kunnen vervolgen. Welke gebeurtenissen zijn voor jou hierin belangrijk geweest?

Spreuk voor onderweg

‘Door je te ontdoen van al je moeten, ont-moet je jezelf.’

Als je niets meer moet en alles mag, wie ben jij dan als je helemaal vrij bent?

Even helemaal in het nu

Loop je samen met iemand anders deze route? Neem dan onderweg een moment om letterlijk stil te staan en de ander écht te ontmoeten. Ga tegenover elkaar staan op een afstand die comfortabel voelt. Sluit allebei je ogen voor een moment en ga met je aandacht naar je hart. Open je hart allereerst voor wie jij bent en daarna voor de ander die tegenover je staat. Dan openen jullie je ogen weer en kijken jullie elkaar aan. Geen woorden, alleen maar stilte. Misschien voelt het onwennig of ongemakkelijk en zijn er allerlei gedachten. Dat is helemaal oké. Laat het maar gebeuren. Je zult merken dat het uiteindelijk ook weer rustiger voelt en dat je helemaal met je aandacht bij de ontmoeting van de ander kunt zijn. Doe dit een aantal minuten en voel wat er van binnen bij je gebeurt als je zo vanuit stilte de ander mag ontmoeten.

Elke vogeltje zingt zoals het gebekt is

Onderweg zul je veel vogels tegenkomen en hun gezang horen. Hoe ben jij vandaag gebekt? Welke klank wil jij vandaag maken? Sluit je ogen en ga met je aandacht naar je buik en laat vanuit je buik je eigen unieke klank ontstaan. Maak de klank voor jezelf en ga er zo lang mee door als goed voor je voelt.

Weetje: klanken die ontstaan vanuit je buik zijn vaak verbonden met emoties die in je lichaam voelbaar kunnen zijn.

Ter inspiratie

Jezelf ontmoeten'

 

Wees wie je wilt zijn, met al je plussen en je minnen.
Met je onrust en je pijn, en je liefde diep van binnen.
Met je zorgen, je vertrouwen, met je vreugde en je leed.
Met wat zich nog zal ontvouwen en
met wat je het liefst vergeet.
Met je warmte, je bezieling,
met je stijl en waardigheid.
Wees wie jij wilt zijn, dan wint jouw licht aan kracht en gloed.
Dan zul je stralen vanuit je kern
omdat je dan ...
jezelf ontmoet.’

Plekken om onderweg te ontdekken

#bezininzuidlimburg

Heb je onderweg jezelf ontmoet? We zien je graag stralen! Stuur je ons na het wandelen een foto via #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg?