Winterwandelen

... door het Zuid-Limburgse landschap

Niets mooiers dan in wintertijd de Limburgse heuvels en weides te betreden. Nu ja, sneeuw zou het plaatje natuurlijk af maken, maar zover zijn we nog niet dit jaar (als het al komt). Ik word blij van wandelen in een winterlandschap omdat de natuur dan zo prachtig is, omdat je door de kale bomen heen meer dieren ziet wegschieten en omdat het zoveel voldoening geeft als je daarna met een warme chocomel in een stoel kan ploffen. Dus, ik ging alvast op pad! Een beetje vroeg, maar wie maakt de regels ;).

 

Bekijk de vlog!

Vandaag liep ik met mijn moeder de winterwandeling SC05 Beekdaelen – Wanenberg van 10,7 kilometer. Een perfecte gelegenheid om mijn nieuwe gemeente te verkennen, want ik woon sinds kort in Amstenrade. En wat was ik verrast! Ik had een beeld geschetst van een wat saaie natuurlijke omgeving rondom de kleine dorpjes hier, maar niets is minder waar. Het is een onontdekte parel, waar het relatief rustig is en waar de landschappen echt niet onder doen voor de populairdere plekken.

Winters picknicken

De volgende keer nemen we een deken mee! Want het begint wel echt kouder te worden, maar picknicken is van alle seizoenen. Om niet zelf met de boel te hoeven slepen én om de lokale horecaondernemer een steuntje in de rug te geven, kochten we een high tea bij Windraak 31. ZO LEKKER! Vooral de huisgemaakte scones. Er liggen meerdere fijne afhaalplekjes langs de route trouwens, maar deze is mijn persoonlijke favoriet. Je kunt het vooraf wel het beste reserveren, dan hoef je je wandeling niet te lang te onderbreken.

Over Windraak gesproken

Het was pretty windy, met als gevolg een volle coupe na de wandeling. Windraak doet haar naam dus eer aan vandaag. Windraak is niet alleen de berg tussen Sittard en Brunssum. Verstopt achter de huizen ligt een wandelparadijs met bijzonder veel routes, wegkruizen, dassen en korenwolven! Je komt onder andere langs Wijngaard Wanenberg, op een heuvel met een hoogte van 100 meter boven NAP. Aan het einde van de route loop je langs enkele prachtige vakwerkhuisjes. Ooit wil ik er zo een.

Nu was er, behalve een kerstbomenplantage, nog niet zoveel winters te ontdekken aan de route, maar hij was desondanks prachtig. Kijk hier voor meer winterwandelingen.

Veel wandelplezier!  
Liefs, Jenneke