Laura bezoekt... Het Thermenmuseum

De Romeinse Familietocht

De afgelopen tijd heeft het Thermenmuseum een aantal grote veranderingen ondergaan. Zo zijn er nu projecties op het gerestaureerde badhuis en komt er een nieuwe expositie. Daarnaast hebben ze een nieuwe tocht voor kinderen en families ontwikkeld: De Romeinse Familietocht. Mijn kidspanel was super nieuwsgierig naar deze tocht, dus we gingen hem samen uittesten!

Bekijk de vlog!

In de Romeinse Familietocht maken kinderen, spelenderwijs, kennis met het Romeinse leven. De twee geliefden Lucius en Amaka spelen de hoofdrol in de tocht en nemen de kinderen mee in hun leven. Bij aanvang van de tocht bekijken we de film over Lucius en Amaka. De kids zitten met volle aandacht te kijken en ik kan zelf ook genieten van de leuke knipogen naar de volwassenen.

Na afloop van de film, kan de tocht voor ons écht beginnen. We starten de audiotour, waarin Amaka ons in een vloggende stijl welkom heet in het museum. Met de kaarten in onze handen gaan we op verkenning in het oude badhuis, de schatkamer en het archeolab. Vooral de interactieve doe-opdrachten zijn een hit bij mijn kidspanel.

Het is erg leuk en indrukwekkend om te zien dat het oudste stenen gebouw van Nederland gecombineerd is met zoveel moderne technologie. Zodra de kids op de loopbrug van het oude badhuis op de gele stip gaan staan, verschijnen er projecties op de vloer. Zo kunnen we precies zien welke ruimtes vroeger aanwezig waren. De audiotour neemt ons volledig mee in het verhaal en de kids vullen enthousiast de antwoorden in op alle vragen.

Zodra we alle opdrachten uitgevoerd hebben, leveren we onze kaarten in. We krijgen te horen dat we de vragen goed ingevuld hebben (wat soms nog best uitdagend was!) en krijgen stickers mee. Met deze stickers kunnen we een oude fresco maken, die de kinderen thuis nog verder kunnen kleuren. En natuurlijk willen ze de extra knutselopdracht over pottenbakken graag meenemen.

De kinderen vonden het een leuke en leerzame middag en zelf heb ik ook nog best veel bijgeleerd. Naast deze nieuwe Romeinse Familietocht, heeft het Thermenmuseum nog een aantal leuke nieuwigheden. Zo is er sinds afgelopen winter de 'Beleef 400 jaar Romeinse baden-expositie' en bieden ze een beleefroute aan waarin je 2000 jaar Heerlen kunt ontdekken. Voor meer informatie over het museum en haar activiteiten, bekijk je het best hun website.

Veel liefs, Laura.