Laura's kidspanel bezoekt... Steenkolenmijn

Beleef de ondergrondse Steenkolenmijn

Mijn opa vertelde vroeger altijd trots over zijn ‘Koempel’-verleden. Ik zat als kind al met grote oren naar de verhalen te luisteren. Hij sprak vaak over het ‘zwarte goud’ en ik wilde het altijd graag zelf eens zien en ervaren. Gelukkig is dat voor kinderen (en ook voor volwassenen) mogelijk! In de Steenkolenmijn in Valkenburg kunnen kinderen zien en ervaren hoe het was om in de mijnen (of de ‘koel’, zoals mijn opa op z’n Limburgs altijd zei) te werken.

Bekijk de vlog!

Voor iedereen, maar speciaal voor kids: bekijk Laura's vlog!

In de Steenkolenmijn kun je in een ca. 70 minuten durende rondleiding alles leren over het mijnverleden. Een gids neemt jullie mee naar het ondergrondse. Een aantal van de gidsen hebben zelf vroeger in de mijn gewerkt en vertellen, met veel passie, over hun ervaringen. Ze laten een aantal van de machines en attributen zien en vertellen hier telkens hun verhaal bij.

De rondleiding is zowel voor kinderen als voor ouders interessant om te volgen. Om het voor kinderen wat interactiever te maken, hebben ze speurtochten ontwikkeld. Tijdens de rondleiding kunnen kinderen deze speurtocht invullen. Daarnaast halen de gidsen de kinderen vaak naar voren, waardoor de kinderen de kans krijgen om zelf een aantal (boor)machines aan te zetten. Een indrukwekkende ervaring!

Allison testte deze maand de Steenkolenmijn uit. In de video kunnen jullie dit bekijken. Ze gaf aan dat ze het heel interessant vond om meer te weten over het mijnverleden. Ze kreeg een stukje van het ‘Zwarte Goud’ mee en heeft deze een mooi plekje op haar slaapkamer gegeven. Ik had het idee dat de rondleiding qua spanningsboog van kinderen precies lang genoeg duurde. Het is ook vrij interactief, waardoor het voor kinderen interessant blijft.

Mochten jullie nu zelf ook eens op bezoek willen komen in de Steenkolenmijn, bezoek dan zeker eens hun website. De Steenkolenmijn ligt direct naast MergelRijk. Ze hebben ook een aantal duotickets, waardoor het leuk kan zijn om zowel de Steenkolenmijn als MergelRijk op dezelfde dag te bezoeken. Een leuk en leerzaam dagje voor de kids, waarbij ze meer leren over het verleden van Zuid-Limburg!

Tot volgende maand! X