Laura's kidspanel bezoekt... Kasteelruïne

Laura's kidspanel bezoekt... Kasteelruïne

Een van de meest bijzondere plekjes van Valkenburg, is toch wel de Kasteelruïne. Dit eeuwenoude monument kent een rijke geschiedenis en heeft een bijzondere vibe. Als kind ging ik hier regelmatig met mijn tante op bezoek, met een spannende speurtocht in mijn hand, ontdekte ik altijd nieuwe weetjes over deze bijzondere ruïne en de Middeleeuwen. En deze maand mocht ik zelf een groepje kinderen meenemen om ze deze ervaring te geven!

Bekijk de vlog!

Voor iedereen, maar speciaal voor kids: bekijk Laura's vlog!

Mijn kidspanel staat bij aankomst al vol spanning te wachten onderaan de trappen van de Kasteelruïne. Ze hebben allemaal een speurtochtboekje en een zaklamppen meegekregen. Hiermee mogen ze de geschiedenis en de bezienswaardigheden van de ruïne gaan ontdekken. Voor ik het door heb, rennen ze al een stukje verderop. Er is zoveel te zien! Een schandpaal, het mooie uitzicht en een troon.

De vele informatiebordjes leren kinderen (en volwassenen!) veel bij over de Middeleeuwen. De speurtocht zorgt ervoor dat de beleving extra interactief wordt. Zo moeten ze de schietgaten gaan tellen en op zoek gaan naar verschillende bordjes. Het is een leuke beleving voor zowel kind als ouder om deze samen in te vullen.

Naast de speurtocht, zijn er nog andere activiteiten voor kinderen in de ruïne. Zo zijn er regelmatig roofvogelshows en organiseren ze een aantal kasteeldagen. Ik heb zelf ooit een van deze roofvogelshows bezocht en vond de beesten erg indrukwekkend om te zien. Ook vond ik het verband tussen de roofvogels en de ruïne erg interessant, hun vang- en jachttechnieken kwamen in de tijd goed van pas!

Kortom: De Kasteelruïne is een leuk uitje voor kinderen en hun (groot)ouders. Terwijl de kinderen vol spanning de speurtocht invullen, kunnen de ouders meer leren over de geschiedenis en de grootouders kunnen kijken naar het prachtige uitzicht van Valkenburg aan de Geul! Wil je ook eens een bezoekje brengen aan de ruïne, of meer informatie vinden? Bezoek dan zeker eens hun website!

Tot volgende maand! X Laura