Detail

St. Annakapel

Oude Kerk 8
Spaubeek
Op deze plek stond de eerste kerk van Spaubeek, toegewijd aan St. laurentius. Eerste benoemingen van deze kerk stammen uit 1148. Ze stond, vreemd genoeg, ver buiten de dorpskern, langs een oude Romeinse heerbaan die de Geleenbeek kruiste. In de loop der eeuwen werd deze kerk enige keren opgeknapt en had een oppervelakte van 7,5 x 22,5 meter. Deze kerk werd in 1837afgebroken, waarna in het centrum van Spaubeek een nieuwe parochiekerk verrees. welke op haar beurt in 1926 vervangen werd door het huidige kerkgebouw.
Rond de eerste kerk bevond zich een kerkhof. Hier werd in 1865 een kapel gebouwd, toegewijd aan moeder Anna, de moeder van Maria. Deze Anna-kapel werd in de volksmond ook wel Oude-Kerk genoemd.

In de bovendorpel van de kapel staat de volgende tekst:
1865 STO IN COEMETERII LOCO UBI USQUE 1837 ECCLESIA PAROCHIALES STETIT.
Dit betekent: 1865 ik sta op het kerkhof waar tot 1837 de parochiekerk stond.

De Annakapel is een van de verwonderlocaties op de Route vol Verwondering. Tijdens deze fietsroute door de Grensmaasvallei kunnen meer dan 30 locaties digitaal worden bezocht wanneer ze niet geopend zijn voor publiek. Benieuwd naar de verhalen of een kijkje binnen nemen? Bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour.

O.a. door de ondersteuning van de familie Adriaens, wonende tegenover de kapel, werd het gebouwtje onderhouden. De kapel raakte echter steeds meer in verval en was in de 70-er jaren rijp voor de sloop. Gelukkig zorgde een comité voor voldoende financiën, zodat sinds 1989 de prachtig gerestaureerde kapel weer bewonderd kan worden, dankzij de vrijgevigheid van de parochianen. Zie hiervoor het chronogram naast de ingang, hetgeen betekent: na door vrijgevigheid van de parochianen mijn oude luister te hebben herkregen, sta ik schoner overeind. De Anna-kapel, een religieus juweel van eenvoud, wordt nog steeds gebruikt voor het bidden van de rozenkrans.


Openingstijden


De kapel is dagelijks te bezichtigen

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!