Sint-Janskerk

Sint-Janskerk

In het hart van Nieuwstadt staat de kerk van Nieuwstadt welke is gewijd aan Johannes de Doper. Deze monumentale kerk heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen en is in de loop der tijden diverse keren aangepast. De uit mergelsteen opgetrokken kerk is qua bouw grotendeels romaans met later aangebouwde gotische delen. In 1862 vond een ingrijpende restauratie plaats onder leiding van Pierre Cuypers. Pas sinds 1930 werd begonnen met de bouw van de nu zo mooie kerktoren.

Opmerkelijk is dat het koor van deze kerk een scheve plattegrond heeft. Dit is een opvallende afwijking die in Nieuwstadt wel zeer extreem aanwezig is. Deze in Europa incidentele waarneembare afwijking moet worden gezien als een symbool van de gekruisigde Christus. De stervende verlosser zou aan het kruis zijn hoofd richting het zuiden hebben laten hangen. Daarom werden soms koren afwijkend van de lengteas van de kerk toch op het zuiden geplaatst.

De Sint-Janskerk is een van de verwonderlocaties op de Route vol Verwondering. Tijdens deze fietsroute door de Grensmaasvallei kunnen meer dan 30 locaties digitaal worden bezocht wanneer ze niet geopend zijn voor publiek. Benieuwd naar de verhalen of een kijkje binnen nemen? Bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour.

Openingstijden en tarieven


Raadpleeg de website voor meer informatie.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!