Detail

Oude Salviuskerk

De oude parochiekerk St. Salvius ligt aan de noordzijde van het dorp Limbricht, nabij Kasteel Limbricht. Het kerkje is vanaf de negende eeuw, kort na de dood van Sint Salvius in 801, in verschillende fases gebouwd. De uit maaskeien opgebouwde oorspronkelijke muur is nagenoeg geheel bewaard gebleven. In de elfde en eind dertiende eeuw is er een priesterkoor aangebouwd. Aan de binnenkant zijn de Romaanse elementen van het koor goed te zien: ronde ramen en rondboog versiering onder de dakrand.

De geschiedenis van de oude Salviuskerk gaat terug tot het einde van de tiende eeuw of het begin van de elfde eeuw. Van het toen gebouwde zaalkerkje resteert de noordmuur van maaskeien. Tijdens een restauratie tussen 1977 en 1984 werden in het koor muurschilderingen aangetroffen, de oudste muurschilderingen die ooit in een dorpskerk in Nederland zijn gevonden. Deze schilderingen van rond 1300 kun je nu ook nog steeds bezichtigen. Ook is een geelkoperen doosje gevonden met stukjes bot van de heilige Salvius. 

De oude Salviuskerk is een van de verwonderlocaties op de Route vol Verwondering. Tijdens deze fietsroute door de Grensmaasvallei kunnen meer dan 30 locaties digitaal worden bezocht wanneer ze niet geopend zijn voor publiek. Benieuwd naar de verhalen of een kijkje binnen nemen? Bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour.
+3

Openingstijden


Het kerkje is te bezoeken op paasmaandag en iedere eerste zondag van de maanden mei t/m september van 14:00-17:00 uur. Op afspraak is een privé bezoek met gids mogelijk.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Oude Salviuskerk. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!