Aan de oever van de Oude Maas, die Nederlands en Belgisch Limburg van elkaar scheidt, ligt Heppeneert, een Belgisch gehucht van de stad Maaseik. Echter nog voor het ontstaan van Maaseik rond 1244 wordt de kerk van
Heppeneert al vermeld, namelijk in 1202.
In 1567 werd de parochie geïncorporeerd in het kruisherenklooster van Maaseik. De kruisheren worden nog steeds in Heppeneert begraven. De huidige neoromaanse zaalkerk van Heppeneert werd in 1871-1886 gebouwd.
In de kerk zie je het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Rust, dat dankzij kruisheer Arnoldus Coopman nog steeds de kerk siert. Hij zorgde ervoor dat het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Rust voor de vernielzucht van de Franse revolutionairen werd verstopt en plaatste het in 1801 in de kerk.
Vanaf 1883 begon de verering van het miraculeuze beeld, die tot op heden nog steeds doorleeft. Aan de voet van het kruis zit Maria, ineengedoken op de bruingroene rots in haar goudkleurige, blauw gevoerde omslagdoek.
Haar houding, gelaat en handen stralen rust, gelatenheid en kalmte uit. Berustend heeft ze haar handen in elkaar gelegd. De rust die Maria uitstraalt kun je tot op heden nog voelen als je de Onze-Lieve-Vrouw van Rustkerk in Heppeneert binnentreedt.