Kapel van Schilberg

Kapel van Schilberg

Bosstraat 25A
Echt
Het is, volgens de overlevering, voorbestemd dat mensen naar deze plek komen om Maria te vereren. Hoe oud de kapel van Schilberg precies is, weet eigenlijk niemand. Wel is bekend dat deze rond 1691 werd uitgebreid en sindsdien is de kapel bouwkundig gezien nauwelijks veranderd. 

Het eikenhouten Mariabeeldje stamt bovendien al uit 1500, de kleine klokkentoren is er altijd al geweest, alleen de glas-in-loodramen werden vervaardigd in 1947. In de kapel vind je afbeeldingen van armen, benen of ogen die gelovigen als dank voor verkregen gunsten of genezingen ter ere van de Heilige Maria hebben geschonken.

Dat Maria precies op deze plek vereerd zou moeten worden, heeft volgens de overlevering zo moeten zijn. Een schaapherder zou namelijk een klein Mariabeeldje in de boom hebben zien staan na het bidden. 

Hij bracht dit beeldje naar de parochiekerk in Echt, maar de volgende dag was het weer terug op zijn oude plek. Zo maakte Maria duidelijk dat zij op die plaats vereerd wilde worden. 

Er werd een kapelletje gebouwd en voortaan kwamen mensen daarheen om de voorspraak van Maria af te smeken. Ook nu nog vinden dagelijks veel mensen hun weg naar deze bijzondere kapel. 

Bovendien trekt jaarlijks een grote processie vanuit de Sint-Landricuskerk naar Schilberg, tijdens het feest van Maria-Geboorte.  

De Kapel van Schilberg is een van de verwonderlocaties op de Route vol Verwondering. Tijdens deze fietsroute door de Grensmaasvallei kunnen meer dan 30 locaties digitaal worden bezocht wanneer ze niet geopend zijn voor publiek. Benieuwd naar de verhalen of een kijkje binnen nemen? Bekijk de 360-graden tour of beluister de audiotour.

Openingstijden en tarieven


 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!