Detail

Corona Stilteplek

Vieversgrubweg
Bemelen
Samen feest vieren, elkaar troosten met een arm of een knuffel. Het voelt voor de meesten alweer helemaal vertrouwd. Hoe ontregelend was het toen dat opeens allemaal niet meer kon en veel mensen ziek werden of overleden door de coronapandemie.

Wereldwijd moest alles anders. Scholen, horeca, winkels, kappers dicht. Zoveel mogelijk thuis blijven. Zelfs tijdelijk een avondklok. Anderhalve meter afstand en mondkapjes op. We spreken over voor, tijdens en na corona. De pandemie had een enorme impact op de gehele samenleving en de gevolgen werken voor sommige mensen nog steeds door.

Herinneren, bezinnen en herdenken
Daarom is er speciaal ter herinnering aan de coronapandemie een herdenkingsplek voor Limburg. Naar een idee van mensen uit de zorg is dit een stilteplek op een landschappelijke locatie. Stijlvol en symbolisch vorm gegeven met een ronde bank met zeven zitplaatsen op anderhalve meter afstand van elkaar. Met in de buurt een zwaluwtoren als symbool voor hoop, vrijheid en de wens om veilig naar huis te keren. Een plek om te herinneren, bezinnen en herdenken.

Oproep vanuit coronafonds
Corona heeft een enorme impact op ons leven (gehad). Ontregelende gebeurtenissen positief en negatief vragen om herinneren. Met die gedachte heeft gemeente Eijsden-Margraten in 2021 een oproep gedaan om mee te denken over een herdenkingsplek, monument of evenement. In het coronafonds van de gemeente was hier geld voor gereserveerd.

Initiatiefnemers uit de zorg
Een groep initiatiefnemers uit de zorg heeft gereageerd op deze oproep. Zij waren op zoek naar een gemeente, naar een locatie, om hun idee tot uitvoer te brengen.

Geert Leenders, Frank Armory en Andreas Knols werken en werkten in de zorg. Van dichtbij zagen zij de gevolgen van Corona. Zij kwamen met het idee. Omdat natuur in hun concept zo’n belangrijke rol speelde zochten zij contact met Het Limburgs Landschap omdat die stichting als natuurbeheerder veel ervaring heeft met natuurontwikkeling en in heel Limburg natuur beheert. Ook diverse zorginstellingen zegde hulp toe. De corona herdenkingsplek in Bemelen is dé corona herdenkingsplek van Limburg.

Een zwaluwtoren en coronabank als ‘monument’
Vaak worden er om te herinneren, monumenten opgericht maar waarom niet anders? Een landschap en een natuurgebied zijn, in vergelijking met de stad, impulsloos. Juist die rust geeft ruimte om na te denken, om te herinneren en dus ook om te bezinnen en te beschouwen. Reden voor de initiatiefgroep om naar een herinneringsplek in de natuur te gaan zoeken.

De initiatiefgroep wil een stuk natuur laten ontstaan met daarin een zwaluwnestentoren als symbool voor zorg en trouw. De zwaluwen trekken weg maar komen altijd weer terug en bouwen met zorg hun eigen huisje voor hun jongen. De zwaluw staat symbool voor hoop, trouw, vrijheid en de wens om steeds weer veilig naar huis te keren.

Naast de zwaluwtoren wordt een speciaal ontworpen ’coronabank’ geplaatst. Kunstenares Nynke-Rixt Jukenma heeft een cirkelvormige coronabank ontworpen waarbij zowel afstand tot als contact met elkaar gecombineerd zijn.

De corona stilteplek werd mede mogelijk gemaakt door ZIO, verpleeghuis Bergweide, woonzorgcentrum De Beyart, stichting De Keerderberg, Sevagram, Nobama Care, Meandergroep, GGD, Envida, Elsresidentie en Delphinium.


Wandelroute
De corona herdenkingsplek of stilteplek is een inspirerende plek met rust en ruimte voor troost en hoop. Even stilstaan om door te kunnen gaan. Deze plek wordt opgenomen in de wandelroute ‘Rondje Bemelen’. De route wordt uitgegeven via Visit Zuid-Limburg en is onderdeel van de zogenoemde camini’s (korte pelgrimsroutes, bezinningsroutes).

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!