Oude bibliotheek in abdij rolduc

Minitrip: dagje Kerkrade

Een dag op pad in Kerkrade

Hallo allemaal! Ik ben Kim van @het.reiskoffertje. Ik ben altijd op zoek naar mooie, leuke plekjes of dat nu dicht bij huis is of ver weg. Zuid-Limburg heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik woon er namelijk al heel mijn leven en zelfs nu ontdek ik er nog steeds nieuwe dingen. Er is ook zoveel te zien en te doen. In dit blog neem ik jullie mee naar het gezellige Kerkrade.

 

Hotspot 1 - Wandeling door de Anstelvallei

Onze dag in Kerkrade begint met een wandeling rondom de Anstelvallei en de Cranenweyer. Deze wandeling is, als je de volledige route loopt, 9,5 kilometer lang. Je kunt er ook voor kiezen om de route in te korten naar ongeveer 6 kilometer. Wij besluiten om de route van 6 kilometer te lopen en starten bij Kasteel Erenstein. De wandeling gaat door de Anstelvallei waar je over mooie paden en door bosrijk gebied loopt en je komt langs Cranenweyer, het enige stuwmeer van Nederland. Tijdens ons bezoek is het stuwmeer bevroren, wat erg mooi is om te zien. In de lente en zomer heeft de omgeving van de Anstelvallei weer een totaal ander uiterlijk. Je ziet dan veel mensen vissen. We wandelen ook nog langs Nieuw Ehrenstein en via verschillende weilanden met mooie uitzichten lopen we terug naar de parkeerplaats. De Grupelloroute KR4 Kerkrade route is niet bewegwijzerd maar is heel eenvoudig hier online te navigeren. Als je de volledige route van 9,5 kilometer loopt kom je ook door het leuke centrum van Kerkrade. Een wandeling in de omgeving van Kasteel Erenstein en de Anstelvallei is zeker een aanrader. 

Hotspot 2 - Brouwerij Rolduc

Na de wandeling rijden we naar Abdij Rolduc, welke op ongeveer 6 minuten rijden van Kasteel Erenstein ligt. Daar wandelen we naar Brouwerij Rolduc. De brouwerij is gevestigd in het Abdijcomplex. Naast de brouwerij ligt het proeflokaal waar wij een aantal biertjes gaan proeven. Het is een gezellige en knusse plek. We nemen plaats aan een van de lange tafels en krijgen een kaart met de verschillende soorten bier waaruit we mogen kiezen. We beginnen met een Rolduc Blond, welke erg lekker smaakt. Na dit biertje mogen we een kijkje nemen in de kleine brouwerij waar we een korte uitleg krijgen over het brouwproces. Daarna is het tijd voor ons volgende biertje in het inmiddels goed gevulde proeflokaal. We krijgen een Broenge Pater en een grote plank met kaas en worst. Als laatste proeven we een Kloeëster IPA die weer totaal anders smaakt dan de voorafgaande biertjes. Leuk om verschillende bieren te kunnen proeven hier. Bij Brouwerij Rolduc moet je zijn voor een gezellig hapje en drankje. 

Hotspot 3 - Historische Rondleiding bij de Abdij

Nadat we de biertjes hebben opgedronken is het tijd voor een rondleiding door Abdij Rolduc. De rondleiding start met een korte introductie film. We krijgen uitleg van een gids over het verleden van Abdij Rolduc en over wat we gaan zien tijdens de rondleiding. De abdij werd in 1104 gesticht en heeft in het verleden als klooster en als internaat gediend. Tegenwoordig is het een congrescentrum en een hotel. We bezoeken tijdens de rondleiding als eerste de abdijkerk met crypte. De kerk heeft een Romaanse bouwstijl en heeft prachtige schilderingen. Ik had niet verwacht dat de kerk zo groot en mooi zou zijn! Heel verrassend. De volgende stop is de Rococo-bibliotheek, een prachtig bewaarde bibliotheek met veel oude elementen. Als laatste bewonderen we de bisschopszaal, ook hier zie je weer veel oude elementen terug. Erg mooi om te zien hoe dit allemaal bewaard is gebleven. Heb je ook interesse in een rondleiding? Je kunt elke woensdag en zaterdag om 15.30 uur en elke zondag om 10.30 uur deelnemen aan een rondleiding met gids. Nog een leuk weetje: Rolduc behoort tot de top 100 monumenten in Nederland.

Dan zit onze dag in Kerkrade er helaas alweer op. We hebben gewandeld door de prachtige omgeving van de Anstelvallei, biertjes geproefd bij Brouwerij Rolduc en Abdij Rolduc van binnen mogen bewonderen. We hebben leuke, nieuwe plekken ontdekt in Kerkrade en zijn positief verrast. Het was zeker weten een geslaagde dag!