Houtskooltekening van Bokkenrijdersvergadering op mergelwand in Fluweelengrot Valkenburg

Valkenburgse Bokkenweken

Beleef de Valkenburgse historie

Ieder jaar in de maand oktober staat Valkenburg aan de Geul in het teken van de Bok! De bok staat bekend om de historie en cultuur van de gemeente. Een historie waar Valkenburg trots op is.

Een maand boordevol activiteiten

Jaarlijks zijn er gedurende de hele maand oktober diverse activiteiten te beleven.  Van een muzikale invulling tot familieactiviteiten… Kom het beleven met een goed glas bokbier in de ene hand en een lekker hapje in de andere. Maar pas op! De Bokkenrijders houden je in de gaten…

Programma oktober 2024

We are bock! Vanaf 1 oktober 2024 staat Valkenburg weer geheel in het teken van de Valkenburgse Bokkenweken. De opening vindt plaats op zondag 1 oktober met de Bokkenparade waarbij het eerste vaatje bokbier met paard en wagen Valkenburg wordt binnengereden.  Bekijk het hele programma.

Marketentsters lopen voor de Schutterij bij de Grendelpoort tijdens de Valkenburgse Bokkenweken

Bokkenparade

De Valkenburgse Bokkenweken are bock! Op zondag 6 oktober wordt vanaf 14.00 uur het eerste vaatje bokbier met paard en wagen Valkenburg binnengereden onder begeleiding van diverse Valkenburgse schutterijen, fanfares en harmonieën. Deze bokkenparade trekt door de straten van Valkenburg via de Jan Deckerstraat - Lindenlaan - Poststraat - Dr. Erensstraat - Sint Pieterstraat -  Gosewijnstraat - Theodoor Dorrenplein -  Grotestraat - Berkelstraat - Grotestraat - Theodoor Dorrenplein.

Mensen struinen over de Bokkemert in Valkenburg

Bokkemèrt

Ieder jaar in oktober, aan het begin van de herfst, trekt de Valkenburgse Bokkemèrt duizenden bezoekers naar het centrum in Valkenburg aan de Geul. Met een straatlengte van bijna 3 km en ruim 250 kramen is het een van de grootste jaarmarkten in Limburg, met een brede keuze aan spullen en lekkernijen. Terwijl je langs de kraampjes struint, kun je genieten van lekkere streekproducten en Valkenburgse gezelligheid. Dit jaar vind de Bokkemèrt op 13 oktober plaats.

Bok 'n Blues

Op zondag 20 oktober word je meegevoerd in de wereld van de Bok 'n Blues. Bokbier, Blues en Bites zorgen voor een ongedwongen sfeertje in historisch Valkenburg.
Bij de volgende locaties kun je genieten van heerlijke live bluesmuziek met een bokbiertje in de ene hand en een bite in de andere hand: Eetcafé ’t Pleintje, Pub 13-i, Pub Henry VIII, Bar Bistro de Michiel, borrelbar Boque, Café ‘t Hoekje, Restaurant Carée Valkenburg, Café Vrienden Van, Restaurant Valkenhof, Café De Grendelpoort en Café 't Pumpke.

 

Nachtfoto van bebloed persoon in open doodskist met daarnaast een knielend wit bruidje met wit geschminkt gezicht

Bok 'n Ween

Bok 'n Ween! Doe mee aan de Halloween/Bokkerijders tocht tijdens de Vallkenburgse Bokkenweken op vrijdag 25 oktober. Dit jaar met thema Hill Billy. Er zullen twee tochten plaatsvinden, een tocht voor volwassenen en een tocht voor kinderen.

 

Jongetje knielt en knuffelt met twee geitjes

Bokkesjpele

Dit jaar de eerste editie van de Bokkesjpele. Voor de kleinsten is er op zaterdag 26 oktober van alles te beleven. Laat je spierballen zien tijdens het touwtrekken en overall-hangen, gooi hoge ogen bij het ringgooien of maak de gekste bokkensprongen op de springkussens. Laat je schminken, neem een glitter tattoo en zoek een plekje uit om je spulletjes te verkopen op de vrijmarkt speciaal voor kinderen.

 

Harmonie met muzikanten in verschillende kostuumslopen door het centrum van Valkenburg

Bokkenconcert

Op zondag 27 oktober organiseren vier Limburgse drumbands én een majorettegroep een uniek concert in het centrum van Valkenburg! Op het Th. Dorrenplein kunnen jullie komen genieten van een muzikale middag met Harmonie Kur-Kapel Falcobergia 1902, Schutterij Jongen & Oude Nobele Valkenburg, Schutterij Sint Sebastianus Voerendaal,  Kon. Harmonie St Caecilia Beek en Harmonie St. Augustinus Geleen onder leiding van Jo Meijs. Aanvang: 13.00 uur.

Bokkengeheimen

Ontdek in de hele maand oktober boven -en ondergronds meer over de legende van de bokkenrijders tijdens de grottentocht in Valkenburg of Pieters Geheim. Uitdagend, uniek en geschikt voor alle leeftijden.

Schaduw van persoon op mountainbike met gele lucht

Bokken-baggertocht

De Valkenburgse Wielerclub organiseert dit jaar de 15e editie van de prachtige Bokkebaggertocht in Valkenburg! Met drie routes is er voor ieder wat wils. Ga je voor de relatief eenvoudige 35 km rit, of neem je de pittige 65km variant met 1100 hm! Of anders gewoon de 45 km variant met een beetje van alles wat?

Kinderen ontdekken een skelet in MergelRijk Valkenburg

Bökskes en Geitjes

Ook de allerkleinsten onder ons mogen natuurlijk niet vergeten worden. Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken worden diverse attracties en leuke activiteiten met betrekking tot de Bokkenrijders aangeboden. Kom en geniet met je gezin van een dag vol activiteiten in Valkenburg en ga op zoek naar de Bokkenrijders in MergelRijk, maak de gekste bokkensprongen in het Bounce Adventure of beleef een dag vol plezier binnen en buiten bij KinderSpeelBoerderij 't Bukske waar je oog in oog zult staan met bokken en geiten.

3 mannen tappen speciaal bier uit een liggend houten vat tijdens de Valkenburgse Bokkenweken

Bok 'n Bier

Kom, proef en ontdek de wereld van het bokbier! In de maand oktober zal de horeca van Valkenburg over zoveel mogelijk soorten bokbier uit de Euregio beschikken, zodat u op iedere plek weer een andere soort kunt proeven.
Proef het in 2021 gelanceerde “AUW BOK” een herfstbock gebrouwen door BATJES i.s.m. de Valkenburgse Bokkenweken.
Laat je niet afschrikken door de naam. Dit bier is voor auwe bokken, dartele jonge geitjes en alles daartussen (vanaf 18 jaar)

Bokkenrijders Valkenburg

De bokkenrijders maakten in de 18e eeuw Midden- en Zuid-Limburg onveilig door overvallen en plunderingen. Oorspronkelijk figureerden de bokkenrijders in volksvertellingen. Ze golden als goddelozen die de duivel vereerden en zich op bokken door de lucht konden bewegen. Veel 18e eeuwse (vermeende) bokkenrijders zijn in Valkenburg berecht en ter dood veroordeeld. Een plakkaat aan het oude stadhuis in het centrum herinnert hier nog aan.

Bokken­rijders­processen

Fictie en bijgeloof of niet, toch werden ruim zeshonderd personen veroordeeld als ‘bokkenrijder’. Tijdens verschillende periodes in de achttiende eeuw vonden grote bokkenrijdersprocessen plaats. De gerechtelijke overheid was er destijds van overtuigd dat ze echt een verbond met de duivel hadden gesloten en een ‘goddeloze eed’ hadden uitgesproken, waarbij men God afzwoer en de duivel aanbad. In werkelijkheid legden bokkenrijders weliswaar vaak een eed af voor ze toetraden, maar ging het eerder om een belofte tegenover God om elkaar nooit te verraden. Toch bekenden veel bokkenrijders onder druk dat ze een godslasterende eed hadden afgelegd.

⟶ Vlog van Jenneke en Leonie
Logo Visit Zuid-Limburg

Beleef Valkenburg in (b)oktober: de Bokkenweken!

Vloggers Jenneke en Leonie worden op sleeptouw genomen door een Bokkenrijder... bekijk hun vlog en ontdek wat er zoal te beleven is tijdens de Valkenburgse bokkenweken. Deze vlog is opgenomen voor de corona-pandemie.

Bekijk de vlog

#bokkenweken

Deel jouw mooiste Bokkenweken-moment met #bokkenweken en volg @bokkenweken op Facebook en Instagram.