Valkenburgse Bokkenweken

Beleef de Valkenburgse historie

Ieder jaar in de maand oktober staat Valkenburg aan de Geul in het teken van de Bok! De bok staat bekend om de historie en cultuur van de gemeente. Een historie waar Valkenburg trots op is.

Een maand boordevol activiteiten

Jaarlijks zijn er gedurende de hele maand oktober diverse activiteiten te beleven.  Van een muzikale invulling tot familieactiviteiten… Kom het beleven met een goed glas bokbier in de ene hand en een lekker hapje in de andere. Maar pas op! De Bokkenrijders houden je in de gaten…

Programma oktober 2023

We are bock! Vanaf 1 oktober 2023 staat Valkenburg weer geheel in het teken van de Valkenburgse Bokkenweken. De opening vindt plaats op zondag 1 oktober met de Bokkenparade waarbij het eerste vaatje bokbier met paard en wagen Valkenburg wordt binnengereden.  Bekijk het hele programma.

Bokkenrijders Valkenburg

De bokkenrijders maakten in de 18e eeuw Midden- en Zuid-Limburg onveilig door overvallen en plunderingen. Oorspronkelijk figureerden de bokkenrijders in volksvertellingen. Ze golden als goddelozen die de duivel vereerden en zich op bokken door de lucht konden bewegen. Veel 18e eeuwse (vermeende) bokkenrijders zijn in Valkenburg berecht en ter dood veroordeeld. Een plakkaat aan het oude stadhuis in het centrum herinnert hier nog aan.

Bokken­rijders­processen

Fictie en bijgeloof of niet, toch werden ruim zeshonderd personen veroordeeld als ‘bokkenrijder’. Tijdens verschillende periodes in de achttiende eeuw vonden grote bokkenrijdersprocessen plaats. De gerechtelijke overheid was er destijds van overtuigd dat ze echt een verbond met de duivel hadden gesloten en een ‘goddeloze eed’ hadden uitgesproken, waarbij men God afzwoer en de duivel aanbad. In werkelijkheid legden bokkenrijders weliswaar vaak een eed af voor ze toetraden, maar ging het eerder om een belofte tegenover God om elkaar nooit te verraden. Toch bekenden veel bokkenrijders onder druk dat ze een godslasterende eed hadden afgelegd.

⟶ Vlog van Jenneke en Leonie

Beleef Valkenburg in (b)oktober: de Bokkenweken!

Vloggers Jenneke en Leonie worden op sleeptouw genomen door een Bokkenrijder... bekijk hun vlog en ontdek wat er zoal te beleven is tijdens de Valkenburgse bokkenweken. Deze vlog is opgenomen voor de corona-pandemie.

Bekijk de vlog

#bokkenweken

Deel jouw mooiste Bokkenweken-moment met #bokkenweken en volg @bokkenweken op Facebook en Instagram.