Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Valkenburgse Bokkenweken

Kom en beleef de historie van Valkenburg download onze flyer

Van 29 september tot en met 31 oktober 2019 staat Valkenburg aan de Geul in het teken van de Bok! De bok staat bekend om de historie en cultuur van de gemeente. Een historie waar je trots op mag zijn!

Om dit te vieren zijn er gedurende de hele maand oktober diverse activiteiten te beleven. Van een muzikale invulling tot familieactiviteiten en van de jaarlijkse Bokkemèrt tot een ludiek spel element, de RABO dorpskernen bokkenbattle… Kom het beleven met een goed glas bokbier in de ene hand en een lekker hapje in de andere!

Maar pas op! De Bokkenrijders houden je in de gaten…

Bokkenrijders Valkenburg

De bokkenrijders maakten in de 18e eeuw Midden- en Zuid-Limburg onveilig door overvallen en plunderingen. Oorspronkelijk figureerden de bokkenrijders in volksvertellingen. Ze golden als goddelozen die de duivel vereerden en zich op bokken door de lucht konden bewegen. Veel 18e eeuwse (vermeende) bokkenrijders zijn in Valkenburg berecht en ter dood veroordeeld. Een plakkaat aan het oude stadshuis in het centrum herinnert hier nog aan.

Bokkenrijdersprocessen

Fictie en bijgeloof of niet, toch werden ruim zeshonderd personen veroordeeld als ‘bokkenrijder’. Tijdens verschillende periodes in de achttiende eeuw vonden grote bokkenrijdersprocessen plaats. De gerechtelijke overheid was er destijds van overtuigd dat ze echt een verbond met de duivel hadden gesloten en een ‘goddeloze eed’ hadden uitgesproken, waarbij men God afzwoer en de duivel aanbad. In werkelijkheid legden bokkenrijders weliswaar vaak een eed af voor ze toetraden, maar ging het eerder om een belofte tegenover God om elkaar nooit te verraden. Toch bekenden veel bokkenrijders onder druk dat ze een godslasterende eed hadden afgelegd.

De activiteiten tijdens de Valkenburgse Bokkenweken

29 sep - RABO dorpskernen bokkenbattle

Op zondag 29 september worden de Valkenburgse Bokkenweken geopend met het traditionele aanslaan van het eerste vaatje Leeuw Bokbier. Aansluitend strijden 9 verenigingen uit diverse kernen van de gemeente Valkenburg aan de Geul tegen elkaar op het gebied van intelligentie, kracht en uithoudingsvermogen tijdens de RABO dorpskernen bokkenbattle. Is er een dorpskern die “de bök” kan verslaan?

Lees meer

6 okt - Bokkenconcert & Bok Bakt Bokkepoot

Banketbakkerij Fer Botterweck "bokt" voorafgaand aan het Bokkenconcert de grootste Bokkenpoot van Nederland. Kom proeven en geniet van dit concert met drie muziekbands en een coverband uit Zuid-Limburg.

Lees meer

13 okt - Bokkemért

Ieder jaar, aan het begin van de herfst, trekt de Valkenburgse Bokkemért duizenden bezoekers naar het centrum in Valkenburg aan Geul. Met ruim 350 kramen is het een van de grootste en sfeervolste jaarmarkten van Limburg. Terwijl je langs de kraampjes struint, kun je genieten van lekkere streekproducten, gezelligheid en live muziek. NIEUW: foodtrucks en producten uit de streek op het Walramplein. Bezoek de Bokkemért dit jaar op zondag 13 oktober! 

Lees meer

20 okt - Bok ’n Blues

Een muzikale invulling mag bij een evenement als de Valkenburgse Bokkenweken niet ontbreken! Op zondag 20 oktober wordt u meegevoerd in de wereld van de Bok 'n Blues. Bokbier, Blues en bites zorgen een ongedwongen sfeertje in historisch Valkenburg.

In de volgende horeca zaken zullen zich diverse Blues bands presenteren: Pub Henry VIII, Proeflokaal Leeuw aan de Brug, Eetcafé ’t Pleintje, Café 't Hoekje, Pub 13-i en Grand Café Bonne Aparte.

Lees meer

20 okt - Bokkebaggertocht

Op zondag 20 oktober wordt een vervolg gegeven aan de Bokkebaggertocht die al weer voor de elfde keer wordt georganiseerd.

De Bokkebaggertocht betekent 100% genieten van onze mooie omgeving en lekker trappen (of baggeren) over een gevarieerd parcours met tal van klimmetjes en singletracks. Voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers zijn drie verschillende afstanden beschikbaar. Een echte uitdaging in de natuurlijke omgeving van Valkenburg!

Lees meer

26 okt - Bok 'n Boo

Het is Halloween in Valkenburg! Op vrijdag 26 oktober 2019 organiseert het Heksengilde een Halloween disco in De Post Valkenburg voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Een gezellige Halloweendiscoavond vol met hekserij, spannende spelletjes en leuke activiteiten. Kom heksensnot proeven, oogballen hengelen en spookjes knutselen met leeftijdgenootjes en griezel gezellig met de heksen mee!

Lees meer

Avondrondleidingen door de Fluweelengrot

Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken in de maand oktober wordt in de avondrondleiding door de gids aandacht geschonken aan de tekeningen in de Fluweelengrot die in het teken van de beruchte bendes staan. In de herfstvakantie vinden extra uitgebreide avondrondleidingen plaats in de Fluweelengrot in Valkenburg. De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. De grot en de ruïne vormen samen een leuke en interessante belevenis voor jong en oud!

lees meer

28 sep t/m 3 nov - Bok d’Amuse

Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken wordt dagelijks de Bok d'Amuse georganiseerd. Voor wie van wandelen houdt en wil genieten van hapjes onderweg, is dit een absolute aanrader! Onderweg kom je meer te weten over de mythe van de Bokkenrijders.

Lees meer

29 sep t/m 31 okt - Bok 'n Bier

Kom, proef en ontdek de wereld van het bokbier! In de maand oktober zal de horeca van Valkenburg over zoveel mogelijk soorten bokbier uit de Euregio beschikken, zodat u op iedere plek weer een andere soort kunt proeven.

Lees meer

1 t/m 25 okt - Bok 'n Kunst

Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken sieren diverse kunstwerken rondom het thema 'Bokkenrijders' de etalages in het centrum, te volgen via een speciale Kunstroute. Op 25 oktober om 16:00 uur worden de kunstwerken geveild in De Post Valkenburg.

Lees meer

Activiteiten voor de Bökskes en Geitjes

Ook de allerkleinsten onder ons mogen natuurlijk niet vergeten worden. Tijdens de Valkenburgse Bokkenweken worden diverse attracties en leuke activiteiten met betrekking tot de Bokkenrijders aangeboden. Kom en geniet met je gezin van een dag vol activiteiten in Valkenburg en ga op zoek naar de Bokkenrijders in Mergelrijk.

 

The haunt of Dr. Joseph Kirchhoffs

Een doodeng avontuur door verschillende scare zones gebaseerd op een Bokkenrijders legende: dat is het volledig nieuwe ‘the Haunt of dr. Joseph Kirchhoffs’ op 25 en 31 oktober De aanbevolen leeftijd is 16+. The Haunt Of Joseph Kirchhoffs is absoluut niet geschikt voor kinderen vanwege de vele choquerende taferelen en situaties met live acteurs.

lees meer
Logeren in Valkenburg
Logeren in Valkenburg Lekker slapen op de leukste adresjes.

Wakker worden van het fluiten van de vogels, de gordijnen open trekken en zien dat de zon langzaam het landschap verwarmt. Je ruikt de koffie en vers gebakken broodjes. Dit is geen droom, maar overnachten in gastvrij Valkenburg aan de Geul! Bekijk hier het aanbod!

Jenneke en Leonie ontdekken de Valkenburgse Bokkenweken

De bloggers Jenneke en Leonie worden op sleeptouw genomen door een Bokkenrijder... bekijk hun vlog en ontdek wat er allemaal te beleven is tijdens de Valkenburgse bokkenweken. Lees ook de blog!

Mede mogelijk gemaakt door

Deel jouw mooiste Bokkenweken Moment met #bokkenweken

Volg @bokkenweken op Facebook en Instagram.

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website