De Katschhof met de achterliggende Dom in Aken

Duitsland, op een steenworp van Zuid-Limburg

Nostalgisch genieten bij onze Oosterburen

Zuid-Limburg wordt omringd door Duitsland en België. Parkstad Limburg en Vaals grenzen aan de prachtige Duitse keizerstad Aken. Aan de oostzijde van de regio westelijke mijnstreek grenst Zuid-Limburg aan de Duitse 'Selfkant'. Een authentiek Duits gebied, dat in Duitsland zelf wordt gezien als het 'verre westen'. 

Ontdek de parels in de Duitse grensstreek

Close-up van de Dom in Aken

Aken

Aken telt zo’n 250.000 inwoners en bevindt zich in een ruim keteldal, omringd door uitgestrekte velden, bossen en heuvels. Aken is omgeven door de natuurparken de Eifel en de Hoge Venen, maar staat vooral bekend om haar bruisend stadsleven. De gezellige winkelstraten nodigen uit tot flaneren, slenteren en eindeloos winkelen. Historische pleinen, imposante bouwwerken en prachtige fonteinen maken Aken zeker een bezoek waard!

Klein meer in het Tüdderner Venn in de gemeente Selfkant

Selfkant

Een authentiek Duits gebied, dat in Duitsland zelf wordt gezien als het 'verre westen'. Daar de Selfkant inderdaad zo ver weg ligt van de gebieden in Duitsland waar 'het' gebeurt, heeft dit gebied annu nu zijn nostalgische charme nog helemaal behouden. Hier is de tijd totaal stil blijven staan.

Vakwerkhuizen langs de rivier in Monschau

Monschau

Monschau is een gezellig stadje in de Duitse Eifel. Je vindt hier mooie vakwerkhuizen, leuke winkeltjes, knusse terrasjes en goede restaurants. Monschau is bekend vanwege de ligging in een diep dal, de historische gebouwen en de prachtige natuurlijke omgeving. Een van de bekendste gebouwen is het 'Rode Huis' (Rote Haus).

Westzipfelpunkt Verwijsplaquette Naar Grenspaal 309B

Westzipfel

Bij het smalste Stukje van Nederland, precies tussen de Maas en Rijn, op de 51e breedtegraad is het meest westelijke puntje van Duitsland te vinden. Dit punt is gelegen in de regio Selfkant, welke gekenmerkt is door idyllische beekdalen en pittoreske oever- en moerasbossen met talloze fiets- en wandelpaden. Rondom de bijzondere grenssteen is een aantrekkelijke verblijf- en recreatieplaats aangelegd. Informatieborden met interessante weetjes over de regio zorgen voor een actief uitstapje.

Zwemmende mensen in het binnenbad van Carolus Thermen in Aken

Carolus Thermen

Reeds de Romeinen wisten hoe te ontspannen in Aken. Dit aanbod geldt tegenwoordig in moderne  vorm voor Carolus Thermen. Carolus thermen Bad Aachen biedt haar gasten alles wat hun hart begeert.

Meer ontdekken

Logo Vakantie In Het Hart Van Europa

Hart van Europa

Ben je op zoek naar toeristische informatie over het Hart van Europa? Dan verwijzen we je ook graag door naar onze collega's van het Hart van Europa. 

Hand die smartphone vasthoudt met plattegrond op scherm in beeld van Geul door centrum Valkenburg

Euregionale route-app

Als je de grensregio rondom het Drielandenpunt tussen België, Duitsland en Nederland wil verkennen, is er een speciale Euregionale route-app beschikbaar. Deze meertalige app bevat de mooiste 60 wandel- en fietsroutes van de Hoge Venen, de Eifel en het Zuid-Limburgse Heuvelland. 

Het centrale plein in Luik gelegen voor de kerk

Ontdek de parels in de Belgische grensstreek

Stap over de grens en beleef de donkere Ardennen, de Franse stad Luik en de prachtige landschappen met bosgebieden en heide. 

Bestel in onze webshop

Historisch Sittard en Selfkant

Dat Sittard een nauwe band heeft met de Duitse regio Selfkant is onderweg duidelijk merkbaar. Geniet van de historische en natuurlijke omgeving en breng een bezoek aan een van Nederlands oudste steden.

Fietsroute Kalkbaan Simpelveld-Aken

Deze 19 km lange fietstocht voert je vanuit Simpelveld richting de Duitse grens. Vanaf daar fiets je van het Akense buitengebied onder andere door het gehucht Vetschau.