Wandelen door de geschiedenis van Parkstad

Toen ik nog kind was, was Parkstad één grote achterbuurt. Daar kwam je niet graag, zeker niet toen het station in Heerlen nog dat vieze tunneltje was. De metamorfose is ongelooflijk. Nog altijd ben ik een parkstaddochter, maar met trots! Parkstad is groen geworden en modern, met toeristische attracties en street art. Maar bovenal is de rijke historie naar de oppervlakte gehaald door erop in te zoomen en ‘oud spul’ in de was te zetten met een spotlight erop.

Wat bedoel ik daarmee?
Dat de Romeinse wegen niet meer zijn ingegraven maar juist zijn opgegraven, met hun badhuizen. En de kerken en kastelen uit de Middeleeuwen zijn gerestaureerd en hebben aandacht gekregen. De jaren van de mijnen worden niet langer onder schaamte bedekt maar met trots wordt het verhaal verteld van al die mijnfamilies, de goudkoorts, de val en de armoede. En naast dat alles bestaat ‘Nieuw Elan’, zo wordt de periode genoemd van de wederopbouw met muurschilderingen, mozaïekbankjes, kunst op straat en alles dat van nu is. Historie en moderne tijd staan hand in hand en overlappen elkaar vaak. Ik vind dat ‘sjiek’, zoals we dat hier zeggen.

Bekijk de vlog!

Visit Zuid-Limburg Experience

Het is een must om je dag in Parkstad te starten bij de Visit Zuid-Limburg Experience in Heerlen. Deze hippe tent neemt je via interactieve schermen, podcasts en een minibioscoop mee door de geschiedenis heen en leg de vijf tijdlijnen uit die deze omgeving kent. Dan begrijp je namelijk ook beter de muurschilderingen en andere kunstverwijzingen naar het verleden wanneer je door Parkstad loopt. Plus het is gewoon leuk.

Aurora: grootste mural van Europa

Aurora betekent ‘Romeinse Godin van de Dageraad’. Het is de naam van het 228 appartementen tellende wooncomplex in Heerlen. Het gebouw had niet altijd een goed imago maar daar komt verandering in. Op dit moment werken bewoners van het complex en kunstenaars samen om op dit gebouw de grootste mural van Europa te maken. Het project loopt van 4 juli tot medio november.

Je kunt zelf meedoen aan dit project en ook een stukje schilderen én je kunt de voortgang bekijken via de livestream. 

Graag nodig ik je uit voor een reis door de tijd in ‘mijn’ regio: Heerlen en Parkstad. Hier is zo veel te ontdekken, dat kan ik niet in 1 vlog samenvatten maar ik hoop dat je er een kleine indruk van hebt gekregen. Misschien tot ziens!

Liefs,
Jenneke