Op jacht naar ‘verstopte’ kerststalletjes in het Heuvelland!

Het leukste aan deze tijd van het jaar vind ik de gezelligheid binnen, maar vooral buiten. Wandelen is heerlijk door het winterse landschap van het Heuvelland met zijn prachtige uitzichten, zeker nu er allemaal kribkeswandelingen worden uitgezet. Dat zijn superleuke routes door de natuur of door dorpskernen van kerststalletje naar kerststalletje. Overal doen mensen hun best de mooiste ‘kribkes’ tentoon te stellen, vaak met lichtjes en bewegende elementen. Is ook erg leuk om met je kinderen te doen.

Bekijk de vlog!

Hotspot: Schin op Geul

In Zuid-Limburg zijn ontzettend veel kribkeswandelingen te vinden. Als eerste liep ik door het pittoreske Schin op Geul waar Visit Zuid-Limburg sinds 2020 een kribkeswandeling heeft uitgezet. Je loopt een route van iets meer dan 6 km langs verschillende kerststalletjes, maar ook gewoon langs de Geul en het Geulpark, de kasteeltuin van Kasteel Oud-Valkenburg en nog twee kastelen, krijtwanden, wegkruizen, kapelletjes … het typisch Limburgse. De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Je vindt er minstens 11 kerststalletjes, maar veel mensen die langs de route wonen, leven zich ook uit in hun eigen tuin. Deze en andere kribkeswandelingen en de leukste kerststalletjes vind je trouwens hier

Epen, het paradijs

Ik ben ook even naar Epen gereden want ik hoorde dat hier een paar magnifieke kribkes staan uitgestald. Ik zou valsspelen als ik zei dat ik deze hele tocht ook nog te voet heb afgelegd ;). Het regende pijpenstelen, dus mijn auto voorzag me van warmte en kilometers. Niemand zeggen hoor. Bij wat voorheen Hotel Ons Krijtland was (nu U-Center/Ons Krijtland appartementen), staat het allereerste kerststalletje. Hier is de pret ooit begonnen! Je vindt er hier in de buurt nog een paar, van heel klein tot heel groot. Voor een warme choco ben ik bij De Smidse neergedaald, waar trouwens ook een leuke kerststal staat en een prachtige versiering van het pand te zien is.

Zin in een winterwandeling of kribkeswandeling?

In de kerstperiode zijn de heuvels net een tikkeltje sprookjesachtiger dan normaal. Dorpen en steden zijn magisch verlicht en ademen de kerstsfeer. Wil je naast een leuke kribkeswandeling, ook een mooie winterwandeling maken door de natuur? Dan ben je in Zuid-Limburg aan het goede adres! 

Als je dan toch hiernaartoe komt, is het zeker de moeite waard om een overnachting te boeken, zelfs – of misschien wel vooral – als je zelf uit Limburg komt.

Waar staat jouw favoriete kribke?

Veel plezier!
Liefs, Jenneke