De kunst van het niets doen

De kunst van het niets doen op Landschapscamping Alleleijn

Volgens mij hebben de weergoden mijn vorige blog ook gelezen, want sindsdien is het heerlijk weer in Nederland! Volop kampeerweer dus! Inmiddels is het schoolvakantie. Hét moment om erop uit te gaan. En wat is er nu leuker om dan te gaan kamperen? Samen met mijn 5-jarige dochter, inmiddels ook kampeerfan, zoeken we deze zomer Zuid-Limburgse campings op. Na vele positieve verhalen, stond Landschapscamping Alleleijn in Epen ook op ons lijstje.

Warm en persoonlijk welkom

Met goede weersvooruitzichten, een volgeladen bus en K3 muziek op de achtergrond rijden we via binnendoor weggetjes naar Epen. Camping Alleleijn ligt in een stiltegebied. Na wat mooie vakwerkhuisjes gepasseerd te zijn, ligt op het einde van de Terzieterweg , bij zo’n beetje de laatste boerderij, op de grens van Nederland en België, Landschapscamping Alleleijn. Volgens de eigenaren, ‘de meest zuidelijk gelegen camping van Nederland’.

De rust begint eigenlijk al bij de gastvrije ontvangst bij de receptie. Je merkt ook meteen dat dit een echt familiebedrijf is. Schoonmoeder van eigenaar Ruben neemt de tijd om alles uit te leggen en je krijgt al meteen diverse tips mee. Indien gewenst, helpt eigenaar Ruben je bij de installatie (sommige plekken liggen een beetje schuin).

Overweldigend landschap en rust

De camping is ruim opgezet. Mooi verzorgd gras en paden. Het uitzicht op het landschap werkt overweldigend en rustgevend. Vanaf onze plek kijken wij uit op de glooiende heuvels van het Belgische Beusdaal, met haar indrukwekkende Kasteel Beusdael. “Hier wonen vast prinsessen mama”, zegt mijn dochter meteen.

Het prachtige landschap heeft een rustgevende uitwerking. Je wordt vanzelf rustig en alles gaat een tandje langzamer. Tijdens een gesprek met de gastvrije eigenaren Daniëlle en Ruben, vraag ik naar ‘het geheim’. Ze geven aan dat het vooral komt door het ‘niets doen’. In feite is de camping heel basis. Er is vooral veel ruimte en dan in een prachtige natuur. Modern en goed verzorgd sanitair (zo schoon zie ik het zelden) en goed onderhouden gras. Verder een speeltoestel met zandbak, een leuke recreatieruimte voor slecht weer, broodjesservice en je kunt er ijsjes kopen. En voor de rest rust en vooral niets. De gratis wifi is soms een beetje traag, maar eigenlijk is dat ook heel logisch in deze landelijke omgeving en past het ook bij het ‘onthaasten’.

De kunst van het niets doen

Opvallend genoeg is mijn 5-jarige dochter heel enthousiast over deze camping ‘waar niets te doen is’. Ze vindt het meteen de leukste camping waar ze ooit geweest is. Maar wat doen we dan wel? Kijken naar de ezels en prachtige Lakenvelder koeien die als hobby op de boerderij gehouden worden. Kijken naar de horizon (mama, nu kan ik eindelijk eens goed zien hoe de zon onder gaat). Genieten van volledige stilte ’s nachts. Klavertjesvier zoeken. Spelen op het speeltoestel. Fantaseren over wie er allemaal in het kasteel wonen en gewoond hebben. In alle rust genieten van elkaar en prachtig wandelen. Ons verblijf van 2 nachten is echt omgevlogen!

Prachtige wandel- en fietsroutes vanaf de camping

Vanaf de camping kun je ontzettend leuk wandelen door de weilanden, over onverharde paadjes, langs draaipoortjes en beekjes. Je geniet constant van prachtige vergezichten over het heuvellandschap. Wandel langs de Geul en de Heimansgroeve, door het Onderste- en Bovenste Bos naar Teuven of Sippenaeken in België, via Diependal naar Eperheide en Schweiberg, Mechelen, Slenaken, het Vijlenerbos. De mogelijkheden zijn legio. Wandelroutes  zijn verkrijgbaar bij de receptie en de eigenaren geven je graag tips.

Liever fietsen? Ook dat is prima te doen vanaf deze camping. De camping verhuurt zelfs moderne e-bikes en scooters, zodat ook de minder getrainde fietsers onder ons optimaal kunnen genieten van het heuvellandschap.

Kortom, als je echte rust en de kunst van het niets doen wilt ervaren, dan kan ik Landschapscamping Alleleijn van harte aanbevelen!