Kamperen op Camping Oosterberg

Familiecamping zonder poespas

Mijn wederhelft moet helaas werken, dus trek ik er weer met mijn 5-jarige dochter op uit. Toevallig weer richting Epen. Naar één van de grootste en oudste familiecampings in Epen. Al 3 generaties lang wordt er gekampeerd op Camping Oosterberg. Mijn opa heeft er zelfs in de jaren ’70 gekampeerd!

Mijn dochter heeft er heel veel zin in. We hebben namelijk op de website gelezen dat er ook pony’s zijn. Het meeste speelgoed hebben we dan ook thuis gelaten, er is immers genoeg te spelen. De receptie is gevestigd in een typisch Limburgs vakwerkhuisje. Mijn dochter vindt het spannend om het huisje binnen te gaan. We worden heel vriendelijk ontvangen en krijgen informatie over de bezienswaardigheden in de buurt en zelfs een kleurplaat!

Kamperen bij de boer, maar dan in het groot

Al sinds 1939 wordt er gekampeerd in de weides van Oosterberg. De familie Frijns, eigenaar van deze camping, vertelt dat de camping per toeval is ontstaan. Stond er destijds af en toe een tent in een van de weides, inmiddels zijn er diverse weides waar volop gekampeerd wordt. Al lopen hier tijdens de winter ook nog af en toe koeien. De boerderij is in de loop der jaren afgeslankt. Het boerenbedrijf bestaat nu uit akkerbouw en houdt prachtige Lakenvelder koeien die de weides rondom de camping erg verfraaien.

Bij veel families is het traditie om ieder jaar te kamperen op Camping Oosterberg. Vader Frijns (2e generatie) vertelt: “Met Pasen bijvoorbeeld komen hele families hier samen, al 3 generaties wordt er hier gekampeerd. Ze staan dan bij elkaar en het is dan een echte familiereünie. Voor ons is het erg leuk om iedere keer de families groter te zien groeien.”

Prachtige plekken in het groen

De gehele camping is omgeven door groen. De weides variëren van gelegen aan de rand van het bos, met prachtig uitzicht over de heuvels, grenzend aan de kalverweide, met uitzicht op de bijzondere Lakenvelder koeien, in de boomgaard tot en met uitzicht op de speeltuin. De weides worden van elkaar gescheiden door de typisch Limburgse meidoornhaagjes. Dit in combinatie met de hoogstam fruitbomen zorgt ervoor dat je ook het typisch Limburgse landschap ook op het kampeerterrein beleeft.

Met kinderen is het altijd fijn om vanuit de kampeerplek zicht te hebben op de speeltuin, dus wij kiezen voor de Speeltuinweide. Er staan veel andere gezinnen, en mijn dochter heeft al snel veel vriendinnetjes gemaakt.

Kamperen in alle vrijheid

Op camping Oosterberg kampeer je zoals vroeger gebruikelijk was, met een grote mate van vrijheid. Er zijn geen aangegeven plaatsen. In de verschillende weides kies je in overleg met de gasten die er al staan, zelf een plek. Je geeft bij de receptie door bij welk stroompunt je staat en klaar. Tip: neem een lange stroomkabel mee, zodat je echt helemaal vrij bent in het kiezen van je plek!

Ook de aankomst- en vertrektijden zijn vrij. Je betaalt dus per nacht. Bij de receptie ontvang je een plaatslabel. Deze lever je weer in bij vertrek (mag ook in de brievenbus als de receptie gesloten is). Zo kun je dus op de dag dat je vertrekt ook lekker uitslapen en rustig genieten van het ontbijt!   

Vertier voor groot en klein

Er is geen animatie of zwembad, maar toch genoeg te doen voor kinderen. Een kinderboerderij in een typisch Limburgs gebouw waar je kunt aaien en knuffelen met konijntjes, geitjes en varkens. Mijn dochter vindt het vooral interessant om te tellen hoeveel eieren de kippen gelegd hebben. Dan is er nog een uitdagend speeltoestel in het zand en twee oude tractoren, zodat je je ook even boer kunt voelen. In de stal kun je naar hartenlust spelen in de stroberg en mag je een kijkje nemen bij de kalfjes, pony’s en ezel. Voor de oudere (kinderen) staat er een pingpongtafel en voetbaltafel. Maar het absolute hoogtepunt voor mijn dochter zijn toch wel de pony’s. Je mag ze borstelen, aaien en knuffelen. Twee keer per dag mag je zelfs (onder begeleiding van een volwassene) met een pony wandelen. Mijn dochters favoriet is Binky. Ze heeft zelfs een tekening voor hem gemaakt!

Bij slecht weer kun je vertier zoeken in de sfeervol ingerichte ‘Paardenstal’. Hier is een gratis wifi-punt, staat een televisie en er liggen boeken en spelletjes. Op koude dagen kun je heerlijk opwarmen bij de open haard.

Duurzaam met respect voor omgeving en cultuur

Op deze camping is er duidelijk aandacht voor duurzaamheid! Zo worden de toiletten doorgespoeld met opgevangen regenwater, zijn er zonnepanelen op diverse plekken en worden bouwmaterialen zoveel mogelijk hergebruikt. De kampeerweides zijn ’s avonds niet verlicht, zodat je nog kunt genieten van een ouderwetse sterrenlucht.

De sanitairgebouwen, kinderboerderij en slechtweer accommodatie zijn prachtig gebouwd in Limburgse stijl. Zoals er vroeger gebouwd werd, met materialen die van oudsher in Limburg gebruikt worden. Aan elk detail is gedacht, zo zijn de houtconstructies zelfs met houten pen en gat verbinding gemaakt!  Allemaal voorzien van modern sanitair. Voor gezinnen is er zelfs een gezinsdouche! Voor warm water moet er wel extra betaald worden.

Genieten van ambachtelijk ijs

Wat is er nu heerlijker dan een ijsje eten na het eten? Op het terrein staat een leuke ijswagen die iedere avond een uurtje open gaat. De hele camping loopt uit voor een ijsje van heerlijk ambachtelijk bereid schepijs! Overigens is er in de zomermaanden ook een theetuin op de camping geopend, waar je kunt genieten van koffie, thee en een stuk Limburgse vlaai.

Wandelen, fietsen, maar ook de stad dichtbij

De camping ligt centraal in het Heuvelland. Vanuit de camping loop je zo het bos in. Ook diverse wandel- en fietsroutes lopen langs de camping. Als je de berg afgaat rijd je vanzelf het dorp Epen in. De beroemde ijskraam Wingbergerhoeve is via een wandelpad vanaf de camping te bereiken. Houd je meer van cultuur en shoppen? Er stopt elk uur een bus direct voor de ingang van de camping naar Maastricht en Gulpen. In het naastgelegen restaurant Gerardushoeve  kun je genieten van een bourgondische lunch of diner.

Gemoedelijk genieten

Wij hebben 3 dagen volop genoten van de gemoedelijke boerencamping sfeer. Ik had eigenlijk nog een wandeling gepland, maar mijn dochter amuseerde zich zo goed op de camping, dat dat er niet van gekomen is. De stroberg en de pony’s waren favoriet. Als we naar huis rijden is ze zo moe van al het spelen, dat ze in slaap valt (en dit komt bij mijn dochter bijna nooit voor). We gaan duidelijk nog een keer terug!