Vaals: verrassend, veelzijdig en vol historie!

Historische stadswandeling

In de ruim 20 jaar waarin de Limburgse blogger Bregje in Zuid-Limburg woont, zijn haar bezoekjes aan Vaals op één hand te tellen. Het beeld dat ze van het grensstadje had, beperkte zich tot het Drielandenpunt, een bungalowpark en de Maastrichterlaan, gezien vanuit de bus naar Aken. Daarom is het zo leuk dat ze tijdens de nieuwe historische stadswandeling een hele andere kant van Vaals ontdekt.

De historische stadswandeling door Vaals is er in 2 varianten: een route van 4 kilometer en eentje van 8 kilometer. De lange route brengt je via het historische deel van Vaals naar het Drielandenpunt en weer terug naar beneden, dit uitstapje naar boven sla je over tijdens de korte route. Handig, zo kies je altijd een route die het beste bij jou en je gezelschap past.

Leuk voor alle leeftijden

Mary Poppins in Limburg

We beginnen bij het busstation tegenover het Visit Zuid-Limburg Servicepunt aan de Maastrichterlaan. Hier vind je alle informatie over de regio en koop je fijne streekproducten en souvenirs. We beginnen de route en duiken links en rechts zijstraten van de Maastrichterlaan in voor de eerste bezienswaardigheden. Onderweg lezen en leren we van alles over de families die een belangrijk onderdeel uitmaakten van de rijke historie van Vaals. De statige panden die we tegenkomen behoorden vroeger toe aan de lakenfabrikanten die naam maakten in Vaals. Ontzettend leuk en interessant, zeker als je, net zoals ik, graag romans leest vol verhalen en intriges uit vervlogen tijden. Als muren konden praten, gonsden de verhalen hier ongetwijfeld door de straten. Onderweg vergapen we ons aan de prachtige panden, voornamelijk uit de achttiende eeuw. Het lijkt het decor van Mary Poppins wel!

Een uitstapje naar Duitsland

Al wandelend belanden we ook nog even in Duitsland. Op de grens van Nederland en Duitsland staat het kleinste museum van Nederland in een oud, klein grenswachtershuisje. Je kan dit bezichtigen op afspraak. In het huisje zie je allerlei attributen van vroeger. Een oud bureau, foto’s en antieke verkeersborden nemen je mee naar het verleden. Ook staat hier een oude grenssteen uit 1545. De leeftijd van die steen maakt grote indruk op onze zoon Laurens. “En die steen is dus nog steeds niet kapot na bijna 500 jaar? Dan moet hij wel heel stevig zijn!”

Heden en verleden ontmoeten elkaar

We lopen verder en dan staan we op het Von Clermontplein, waar je je echt in het buitenland waant. De grote, statige huizen en de kinderkopjes, omringd door eeuwenoude bomen, vormen een oase van rust. En voor kinderen is dit een plek om even heerlijk te rennen en te spelen op de trappen. Het grote Von Clermonthuis is tegenwoordig het gemeentekantoor van Vaals en zo ontmoeten heden en verleden elkaar hier.

 

Afsluiten met lunch bij Lunchroom 28

Via Kasteel Bloemendal en het voormalige treinstation van Vaals komen we weer terug op de Maastrichterlaan. We strijken neer bij Lunchroom 28 voor een uitgebreide lunch. Hier, aan de moderne doorlopende weg naar Aken lijkt de rijke historie ver weg. Wat je ervoor terugkrijgt is heerlijk mensen kijken vanuit de lunchroom of vanaf het terras. We genieten van de heerlijke gerechten en een lekker drankje.

En zo sluiten we ons bezoek aan Vaals af met een grote glimlach. Deze grensstad heeft ons verrast met zijn veelzijdigheid en prachtige gebouwen. Een absolute aanrader als je eens wilt afwisselen met het groen van onze mooie Limburgse heuvels!

Bestel in onze webshop

Historische Stadswandeling Vaals

Een prachtige wandeling door het drielandenstadje Vaals. Deze route van ca. 4 km brengt je langs de mooiste plekjes en monumenten van Vaals. Verleng de route tot 8 km en bezoek ook het Drielandenpunt en de Vaalserberg.