Samen struinen door Sittard

Historische stadswandeling

Blogger Bregje ging met haar gezin op pad in het sprankelende Sittard. Ze ontdekten er alles over de rijke historie van de stad, terwijl ze genoten van de warme sfeer en de bijzondere gebouwen. Ga je mee struinen door Sittard?

Sittard: stad van vele gezichten

De geboortestad van Toon Hermans. Het jaarlijkse Oktoberfeest en Sint Rosafestival. De leuke winkels en boetiekjes. Knusse restaurantjes en prachtige hotels. Sittard biedt je genoeg redenen voor een bezoekje. Hoewel we er niet ver vandaan wonen en mijn man er zelfs werkt, zijn we nooit de geschiedenis ingedoken. Dat werd dus hoog tijd!

Met de Stadswandeling Sittard in de hand starten we bij de Visit Zuid-Limburg Experience Sittard. Dit is niet alleen het startpunt van de wandeling, je ontdekt hier direct het eerste verhaal. Het prachtige pand is de moeite waard om even van verschillende kanten te bekijken. Binnen ontdek je meer over Sittard-Geleen en omgeving. Test je kennis of wandel in het interactieve wandelrad. Veel tijd brengen we er niet door, want onze zoon van 8 staat te trappelen om op avontuur te gaan. En dat avontuur dat is er zeker!

Terug in de tijd op de Agnetenwal

We lopen de Agnetenwal op, waar in de geschiedenis van de stad veel is gebeurd. Onze persoonlijke stadsgids leest alle historische feiten voor uit het boekje en vertelt vol overgave over de avonturen van verschillende hertogen die sinds de 16e eeuw de scepter zwaaiden in Sittard. Als we verder lopen, ontdekken we een heus bastion. “Hadden ze hier echte kanonnen, mama?” De verwondering spat van zijn gezicht, bij het zien van het bastion Fort Sanderbout.

Thuis van Toon Hermans

We lopen langs het Toon Hermans Huis, waar een bord met een mooie spreuk staat: “Wat je vandaag moet doen, moet je doen zoals je morgen denkt, dat je het had moeten doen”. Dit leidt meteen tot een vragenvuur van onze zoon. Wie is Toon? Wat betekent die spreuk en waarom moet ik erom lachen. We vertellen hem dat een van de grootste cabaretiers van het land hier geboren is. Daar zijn we als Limburgers best trots op!

Groen midden in de stad

De stadswandeling voert ons via kleine straatjes weer naar de rand van het historische centrum. Daar ligt het oorspronkelijke Dominicanenklooster, dat inmiddels is omgetoverd tot een luxe hotel. De sfeer van het verleden is bewaard gebleven, net als de Jardin d’Isabelle. Aan de andere kant van de stadswal lopen we een heel bijzonder stukje Sittard in: de Stadstuin. Hier komen heden, verleden en toekomst samen. De graven van de Ursulinenzusters, een herdenkingsmoment voor Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en velden vol nieuwe planten en kruiden vormen een bijzonder geheel. Als je onder de boog van perenbomen door wandelt, is het alsof de tijd even stilstaat. Zeker in het voorjaar is dit een prachtige plek, wanneer alles groeit en bloeit!

Oud en nieuw naast elkaar

Vanuit de stadstuin zie je de verbinding met de moderne tijd heel goed. De bibliotheek, het theater en de hogeschool vormen hier een contrast met de oude gebouwen, terwijl het tegelijkertijd heel natuurlijk opgaat in het hele stadsbeeld.

Hadden ze hier echte kanonnen, mama?” De verwondering spat van zijn gezicht, bij het zien van het bastion Fort Sanderbout.”

Struinen door steegjes en straatjes

Via de Begijnenhofwal struinen we verder. Midden in de stad duiken we kleine steegjes en straatjes in en dan staan we voor de hoogste kerk van Limburg. Vol bewondering kijkt onze kleine stadsgids omhoog. “Nou mam, die is wel héél hoog!” roept hij uit. Met de blauwe lucht en de fluitende vogels op de achtergrond, is het een imposante verschijning.

Bourgondisch genieten op de Markt

Via de Oude Markt steken we de Markt over, waar je op elk moment van het jaar geniet van een heerlijk hapje en drankje bij een van de vele restaurants en cafés. Wij wandelen eerst nog even verder, voor we ons onder mogen dompelen in de bourgondische gezelligheid.

Aan de andere kant van de Markt wacht ons nog een rondje door het winkelgebied, waar nog altijd historische schatten verborgen liggen, zoals D’n Tempel. Opvallend leuk: een aantal bewoners van de Gruizenstraat hebben een stuk grond omgetoverd tot een tuin, waar ze met veel liefde kruiden verbouwen en zorgen voor een stukje groen in de stad. Dat toverde een lach op mijn gezicht. Net als alle leuke boetiekjes en winkels trouwens.

Lekker lunchen bij Luna

Na ruim 3 kilometer zijn we hongerig geworden en wandelen we terug naar de Markt. Daar mogen we bij Luna Eten & Drinken genieten van een smakelijke lunch. Wij delen samen een etagère vol heerlijke broodjes en gerechtjes, terwijl onze zoon smult van een goedgevulde wrap. Met gevulde buiken en een tevreden glimlach gaan we nog even winkelen, waarna we lekker naar huis gaan. Struinen door Sittard: dat gaan we vaker doen!

Ook benieuwd naar Stadswandeling Sittard?

Stadswandeling Sittard

Deze wandelbrochure neemt je mee op een uitgebreide stadswandeling door het sfeervolle centrum van Sittard. Je loopt niet alleen een prachtige route, maar onderweg krijg je uitleg over al het moois dat op je pad verschijnt.