De imposante basiliek van Meerssen met daarvoor de terrasjes op de markt

Meerssen: genieten door de seizoenen heen

Op avontuur in eigen achtertuin

Blogger Bregje ging met haar gezin op avontuur in Meerssen. Deze gezellige gemeente ligt op een steenworp afstand van haar woonplaats Maastricht en is bekend terrein. Of is er toch nog genoeg nieuws te ontdekken?

Wij wonen op een kleine 10 minuten rijden van het centrum van Meerssen. Ik kom er vaak voor boodschappen en om even te shoppen in een van de leuke boetiekjes. Wanneer je ergens vaker komt, heb je vaak minder oog voor de schoonheid. Des te leuker was het dat we op pad mochten in Meerssen en omgeving!

Stad en natuur binnen handbereik

Onze dag begint in het centrum van Meerssen. De stadswandeling van 3 kilometer voert je langs historische gebouwen en dwars door de natuur. Het Proosdijpark is een oase van rust waar de zwanen nieuwsgierig voorbij zwemmen, terwijl we ons vergapen aan de mooie omgeving. In de herfst wandel je hier heerlijk tussen de verkleurende bomen en struiken, terwijl de blaadjes zachtjes ritselen onder je voeten. 

We vervolgen eerst de stadswandeling die ons via de Gloriëtte, het charmante theehuisje in het park, en het prachtige stationsgebouw brengt naar de rand van Meerssen. Deze historische pareltjes geven Meerssen een sfeervolle uitstraling. Het is hier heerlijk rustig en terwijl we het spoor weer oversteken richting het stadscentrum lonken rechts van ons de groene heuvels.

Verschillende religies

Wat me opvalt is dat in Meerssen verschillende religies hun plek hebben. Zo wandelen we langs het Leopoldskerkje, dat in 1836 door koning Leopold I geschonken werd aan de protestanten. Iets verderop ligt de synagoge en op de Markt kun je niet om de imposante Basiliek heen.

Het is dat we nog een wandeling gepland hebben, anders waren we zeker even bij één van de fijne caféetjes op de Markt neergestreken voor een kop koffie met uitzicht op de Basiliek. Dit is het hele jaar door een fijne plek voor een hapje en een drankje.

Bestel in onze webshop

Stadswandeling Meerssen

Ontdek Meerssen; een bourgondische gemeente tussen het groen die je zal verrassen, verwonderen en doen stilstaan. De route van 3 km laat je zien hoe koningen en koninginnen, pausen en boeren in het verleden het Meerssen van nu gevormd hebben.

Wandelen langs de groeves

Na deze stadswandeling rijden we in een paar minuten naar Camping ’t Geuldal. Vanuit hier maken we nog een wandeling langs een aantal bijzondere plekken. Leuk om te weten, vanuit ons huis in de wijk Amby in Maastricht wandelen we hier vaak naartoe. Het natuurgebied de Dellen verbindt Meerssen, Berg en Maastricht met elkaar en heeft een aantal verborgen parels.

Fenomenaal uitzicht op de Curfsgroeve

Dit keer bezoeken we de imposante Curfsgroeve. Deze enorme groeve was tot 2009 in gebruik voor kalkwinning. Sinds de groeve niet meer actief gebruikt wordt, heeft de natuur het leven er volledig overgenomen. Grote kans dat de berggeitjes langs de wand of in de struiken staan te grazen. Ook kan je hier roofvogels zoals de buizerd en de oehoe spotten. Vanaf het uitkijkpunt heb je een waanzinnig uitzicht over de groeve.

Hoewel we dit gebied al goed kennen, blijft het elke keer een andere ervaring als we hier wandelen. In de bossen van de Dellen lopen ook Galloway runderen rond, die elke keer weer indruk maken. We hebben ook al vaker wilde zwijnen en reeën gespot. Vanuit het bos kan je doorlopen in de richting van Maastricht of je gaat de andere kant op richting Valkenburg. Als je die laatste route kiest, kom je via Geulhem in Valkenburg, waar je kijkje kunt nemen bij de rotswoningen, die bewoond werden door de blokbrekers, de mannen die de mergel loswrikten in de groeves in de omgeving. Wil je alle groeves in de omgeving bezoeken? Dan is de complete Krijtwandeling lus 1 van 15 kilometer een aanrader!

Bourgondisch genieten bij Bie de Groeve

Onze wandeling komt tot een einde en we zien Camping ’t Geuldal alweer liggen. Bij de Brasserie van de camping, Bie de Groeve, geniet je van (h)eerlijke streekgerechten, een verfrissend drankje en een lekker ijsje. Voor de kinderen is er een grote speeltuin. Deze plek is favoriet bij onze zoon Laurens en wij genieten lekker op het terras als hij speelt.

Terwijl we smullen van een lekkere lunch, praten we nog even na. We hebben ervan genoten om Meerssen en onze ‘achtertuin’ op een andere manier te ontdekken en weer meer te leren over de historie. Een absolute aanrader als je een dagje op pad wilt en natuur, architectuur en bourgondisch genieten wilt combineren!

Bestel in onze webshop

Langs Vuursteen in het Savelsbos

Stap in de wereld van vuursteen, een uniek materiaal dat al sinds de prehistorie door de mens wordt gebruikt. Deze vuursteenwandeling van ca. 5 kilometer leidt je door het diepe Maasdal naar het bijna 100 meter hoger gelegen plateau.

Fietsen over de Zeebodem

De vier lussen van deze Krijt fietsroute nemen je mee op een geologische reis door Zuid-Limburg. Oprijzende kalkwanden, hellingbossen, holle wegen en glooiende graslanden zijn onderdeel van het natuurschoon in het Krijtland.

Krijtwandeling Valkenburg

Mergelstad Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen (beter bekend als mergel) een belangrijke rol heeft gespeeld. Ga 66 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek het zelf tijdens deze Krijtwandeling in- en om Valkenburg.