Schaapskooi2

Laura bezoekt… Schaapskooi Mergelland

Laura bezoekt… Schaapskooi Mergelland

Wie wel eens in de buurt van het Geul- en Gulpdal landschap gewandeld heeft, heeft ze misschien al vanaf een afstand horen ‘mèèèhen’: De schapen van Schaapskooi Mergelland. De schapen uit de kudde hebben zich verzameld in een aantal stallen, waar je ze kunt bewonderen, knuffelen en aaien. In deze vlog en blog neem ik jullie er graag mee naartoe.

Bekijk de vlog!

Voor iedereen, maar speciaal voor kids: bekijk Laura's vlog!

Er zijn veel schapen te vinden in de Schaapskooi. Heel veel. Zo’n kleine 1600 schapen zijn te vinden in Schaapskooi Mergelland. Tijdens de lammetjesdagen wordt deze enorme kudde nog een beetje groter en kun je, met een beetje geluk, zien hoe er lammetjes geboren worden. Deze lammetjesdagen zijn er nog tot en met 2 april 2018, iedere zaterdag en zondag.

Het leuke aan de Schaapskooi is dat kinderen de schapen niet alleen kunnen bekijken, maar ze ook kunnen knuffelen en hooi kunnen voeren. Hoewel sommige schapen een beetje bang en verlegen worden zodra je ze wilt aaien, hebben ze meeste wel een grote aaifactor. Vooral voor kinderen lijken ze niet bang! En andersom ook: de meeste kinderen daar wilden maar wat graag de schapen knuffelen of aaien.

Naast dat het natuurlijk gewoonweg ontzettend leuk is om de schapen te bezoeken, kunnen kinderen hier ook een hoop dingen bijleren. De verzorgers geven regelmatig uitleg over het schaap verzorgen in de kooi. Ze vertellen kinderen ook maar wat graag over schapen en de natuur. Het kenniscentrum, dat verbonden is aan de kooi, geeft ook veel informatie over natuurbeheer met schapen. Erg interessant en leerzaam dus!

Schaapskooi2
Schaapskooi3
Schaapskooi6

Een bezoek aan de Schaapskooi kan prima gecombineerd worden met een leuke wandeling in de omgeving. Daarnaast is het ook een activiteit die leuk is om met opa en oma te bezoeken. Er zit immers een herberg bij de Schaapskooi, waar je allerlei lekkere (Limburgse) producten kunt krijgen. Zoals vlaai met een kop koffie. Let wel op: Deze herberg is alleen geopend tijdens de lammetjesdagen en op afspraak!

Bij de schaapskooi is ook een vakantiewoning aangesloten, de Schaapskooi in Epen. Vanaf deze 14-persoons vakantiewoning kun je een van de vele mooie wandelroutes uitkiezen. Deze vakantiewoning is gedurende het hele jaar geopend.

Kortom: Genoeg te beleven dus bij de Schaapskooi. De lammetjes zijn echt ongelofelijk schattig en je wordt helemaal vrolijk van al het ‘gemèèèh’ om je heen. Daarnaast blijft het natuurlijk een bijzonder proces om te zien hoe lammetjes ter wereld komen, wat ook voor kinderen indrukwekkend is. Voor meer informatie over de Schaapskooi en de lammetjesdagen, bezoek je het best hun website.