Laura's kidspanel bezoekt... Kersen plukken en vlaai bakken

Laura's kidspanel gaat kersen plukken en vlaai bakken

Opgroeien in Zuid-Limburg, betekent opgroeien met veel vlaai! Als klein meisje was ik al dol op vlaaien, waarbij kersenvlaai een van mijn favorieten was. Deze maand mogen Allison, Serrah, Philip en ik zelf een vlaai gaan bakken bij Bakkes de Kalfhof. Maar voordat we dat doen, gaan we eerst kersen plukken bij Kersenbedrijf Jo en Monica Schaepkens.

Bekijk de vlog!

Voor iedereen, maar speciaal voor kids: bekijk Laura's vlog!

Het kersenseizoen is in volle bloei. Jo Schaepkens heet ons enthousiast welkom bij zijn kersenbedrijf. Met veel liefde en passie telen ze hier zoete kersen. De kinderen krijgen een mandje mee van Jo en mogen zelf gaan plukken. Hij legt ons uit dat er een speciale pluk techniek is, waarbij de stengel met een soort draaibeweging losgemaakt moet worden. Het bedrijf organiseert jaarlijks een kersenplukdag, waarbij de kinderen zelf ook zo veel kersen mogen plukken als ze willen. Zeker iets om voor volgend jaar in de gaten te houden ;)

De kinderen vinden het leuk om ze te plukken. We kunnen ons niet goed inhouden en eten stiekem een aantal kersen. Wat zijn ze lekker zeg! Jo legt ons uit dat de kersen die we nu plukken zoet zijn, waardoor ze heel goed geschikt zijn om een kersenvlaai mee te bakken. Dat horen we graag! Met goed gevulde mandjes nemen we afscheid: We gaan aan de vlaai beginnen!

Bij Bakkes de Kalfhof worden we wederom enthousiast welkom geheten, nu door Anka. In dit authentieke bakhuis, kun je vele verschillende workshops volgen. Ze kun je er pizza’s en taarten maken. Wij gaan vandaag vlaaien en sterrenbrood maken. We trekken onze shortjes aan en gaan beginnen.

Het is soms best moeilijk om een mooie vlaai te bakken! Als het deeg iets te dun wordt, kun je er geen goede vlaai meer van bakken. Gelukkig is Anka erg alert en helpt ze ons waar nodig. De kinderen vinden het in ieder geval super om te doen. Het deeg voelt in het begin een beetje aan als slime, best een grappig gevoel!

Zodra we richting het einde van de workshop gaan, gaan de vlaaien en het brood in de oven. Het bakhuis ruikt in ieder geval al erg lekker! Wij moeten even wachten, maar mogen alvast van een andere vlaai eten. De kinderen gaan nog even kijken bij de kalfjes (al moeten ze wel heel voorzichtig zijn, want de kalfjes zijn echt nog heel jong). Het wachten duurt even, maar we vermaken ons wel!

Als de vlaaien en het brood dan eindelijk uit de oven komen, willen we meteen beginnen met smullen. Sommige kinderen (en ikzelf) hebben mooie vormpjes op hun vlaai gemaakt. Zoals een hartje en een smiley. We snijden hem in stukjes en beginnen met eten. Hmmm, zo lekker!

De kinderen vonden het een geslaagde dag. Zowel het kersenplukken als het maken van de vlaai/het brood viel (letterlijk) goed in de smaak. Als jullie meer informatie willen over de kersen bezoeken jullie best de website van Kersenbedrijf Jo en Monica Schaepkens. Als jullie meer willen weten over de (verschillende) workshops, bezoek dan de website van Bakkes de Kalfhof.

Tot volgende maand! X