Schutterijen

Een middeleeuwse traditie in leven

De schutterijen in Limburg belichamen een traditie die al bestaat sinds de veertiende eeuw. Deze Limburgse schutterijen kennen hun oorsprong in de schietverenigingen uit de middeleeuwen. Vandaag de dag vormt de schutterij van Limburg een uniek stukje cultuur, waarin de religieuze oorsprong nog goed te herkennen is.

De religieuze oorsprong

De schutterijen van Limburg komen oorspronkelijk uit de middeleeuwen. Als taak had de schutterij om de stad te beschermen, bijvoorbeeld bij opstanden en calamiteiten, zoals brand – eigenlijk functioneerde de schutterij in Limburg als een soort politie. Veel schutterijen hebben een patroonheilige, wiens geboorte-, sterf- of naamdag ze uitbundig vieren. Ben je fan van historische kostuums, parades en drumbands? Verdiep je dan bij een bezoekje aan Zuid-Limburg zeker in de schutterij van Limburg en de bijzondere geschiedenis hieromheen.

Onderlinge strijd

De schutterijen in Limburg zijn nog steeds actief. Zo organiseren ze allemaal hun eigen activiteiten, maar bestaat er tussen de verschillende schutterijen ook competitie. Tijdens de schuttersfeesten gaan ze de onderlinge strijd aan: wie loopt de strakste pas, welke schutterij heeft het beste muziekkorps? Als kers op de taart is de belangrijkste strijd natuurlijk wie het best kan schieten. Zulke onderlinge competitie wordt uitgemaakt tijdens de schuttersfeesten, waarvan het Oud-Limburgs Schuttersfeest het grootste is.

Tradities komen tot leven

De zuivere klanken van Zuid-Limburg

Waar word je op zondagochtend nog wakker met het trompetgeschal van de fanfare? Inderdaad, in Zuid-Limburg. Wie wordt er nou niet vrolijk van het opgewekte geluid van een trompet of de warme tonen uit een trombone? De vele harmonieën en blaaskapellen houden de traditionele klanken van Zuid-Limburg al jarenlang levendig.

Eens in de vier jaar komen blaasmusici van over de hele wereld bij elkaar voor het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade, een grenzeloos muzikaal spektakel voor jong en oud.

#limburgseklanken

Deel je favoriete Zuid-Limburg moment met #visitzuidlimburg en @visitzuidlimburg. We delen graag jouw mooiste plekjes en belevenissen!