Limburgse schutterijen

Houden een Middeleeuwse traditie springlevend

Vanaf de 14e eeuw is er sprake van schietverenigingen, de zogenaamde ‘schutterijen’. In de Middeleeuwen beschermden ze de stad, vandaag de dag vormt de schutterij een uniek stukje Limburgse cultuur waarin de religieuze sporen nog goed te herkennen zijn.

Veel schutterijen hebben een patroonheilige en vieren de geboorte-, sterf-, of naamdag van hun heilige uitbundig. Het jaarlijkse hoogtepunt van de schutterij is het koningsvogelschieten waarbij de winnaar wordt uitgeroepen tot de nieuwe koning van de schutterij. Ben je fan van historische kostuums, parades en drumbands en wil je een dagje genieten van het schuttersgeweld? Kom dan naar het Oud Limburgs Schuttersfeest, waar zo’n 160 schuttersgildes bij elkaar komen.

Dé schuttersfeesten die je bezocht moet hebben!

1

Oud-Limburgs Schuttersfeest OLS

7 juli 2019

Schutterij Sint Sebastianus uit Sevenum organiseert op 7 juli het Oud-Limburgs Schuttersfeest, het grootste cultureel-historisch evenement in Belgisch- en Nederlands-Limburg!

Lees meer
2

Zuid Limburgs Federatiefeest ZLF

 

21 juli 2019

Op zondag 21 juli zal het Zuid-Limburgse dorp Puth gastheer zijn voor meer dan 50 schutterijen die deelnemen aan het Zuid-Limburgs Federatiefeest (ZLF), het één na grootste schuttersfestijn van Nederland. Het ZLF biedt voor zowel schutters als burgers een gevarieerd programma met folklore, eeuwenoude tradities, spanning en plezier. Schutterij Sint Sebastianus heet iedereen van harte welkom.

Lees meer

Blaasmuziek

Laat je omverblazen door de energie en de sfeer van een Limburgse blaaskapel.

Waar word je op zondagochtend nog wakker met het trompetgeschal van de fanfare? Inderdaad, in Zuid-Limburg. De vele harmonieën en blaaskapellen houden de oude traditie van de Limburgse blaasmuziek levendig. Wie wordt er nou niet vrolijk van het opgewekte geluid van een trompet of de warme tonen uit een trombone? Eens in de vier jaar komen blaasmusici van over de hele wereld bij elkaar voor het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade, een grenzeloos muzikaal spektakel voor jong en oud.

Meer cultuur & tradities in Zuid-Limburg

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website