Audioverhalen Herdenkings­wandeling 2 Gulpen-Wittem

Deze audioverhalen zijn onderdeel van de Herdenkingswandeling 'Om niet te vergeten' 2. De route gaat vanuit Wittem in zuidelijke richting door het Wachelerbos, naar Mechelen, Wahlwiller, Partij en weer terug naar Wittem. Onderweg kom je langs verschillende monumenten en gedenkplaquettes. De fragmenten vertellen het verhaal erachter. 

Met dit monument wordt stilgestaan bij het neerstorten van een Halifax bommenwerper, waarbij de 5 inzittenden het in eerste instantie weten te overleven. Luister naar het verhaal van Tom Wingham, de bommenrichter.

In en rond Mechelen zijn veel mensen getuige van het vliegtuig dat al brandend overvliegt en neerstort in het Schweibergerbos, dat lokaal bekend staat als 'Soekerknip'. Ondanks de angst voor de Duitsers trekken er al snel hele horden burgers het bos in. Het monument zelf is diep verscholen in het bos en bijna onvindbaar. Luister hier naar het indrukwekkende verhaal.

Luitenant Winters krijgt opdracht om met zijn Thunderbolt de Duitse troepen aan te vallen en de stellingen te bombarderen in Hauffalize. Het éénmotorige toestel van Winters wordt neergehaald door Duits luchtafweergeschut. Het raakt de grond in het bos bij Dal Bissen. Een ooggetuige vertelt...

Op initiatief van twee bewoners is met medewerking van Heemkundevereniging Mechelen en de gemeente Gulpen-Wittem een herinneringsplaquette ontworpen ter nagedachtenis aan de twee vliegtuigen die in Mechelen zijn neergestort.

Als Thei met zijn legergroene bus over de Partijerweg richting Mechelen rijdt, komt er een RAF-vliegtuig overgevlogen op weg naar Duitsland. De piloot denkt een Duitse legerwagen te zien en bombardeert de bus. Thei Hendriks verbrandt levend, zijn handen om het stuur geklemd. Als ze hem vinden, is hij totaal zwart geblakerd. Alleen zijn handen zijn nog helemaal gaaf...

Met één actie werd het verzet van Wittem een zware klap toegediend door de Duitsers. Met deze plaquette worden de verzetshelden geëerd en dit is het verhaal.

Deze plaquette herdenkt de noodlottige vlucht van de 20-jarige Amerikaanse piloot James Jeter.

Duik dieper in het Zuid-Limburgse oorlogsverleden

Zuid-Limburg is vaak van eigenaar gewisseld, en niet zonder slag of stoot... De turbulente oorlogsgeschiedenis voel je op sommige plekken nog steeds.