Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Onze Visit Zuid-Limburg Shops zijn open vanaf 29 mei. Uiteraard zijn wij online en via onze social media kanalen bereikbaar. Volg ons voor de laatste updates.

Wijngaard Fromberg

Ubachsberg Bezoek website

Wijngaard Fromberg

Wijngaard Fromberg Breedenweg 1Ubachsberg 045-5754461/06-57590884 Naar de website
Geschiedenis en aantal stokken
Wijnbouw in Zuid-Limburg was tot aan de Napoleontische tijd de normaalste zaak van de wereld maar verdween in het begin van de negentiende eeuw. Het wordt wel geweten aan de grote kleine Fransman die geen concurrentie voor het eigen vaderlandse product zou hebben willen dulden, maar waarschijnlijker is dat klimaatverkilling en mogelijk ook druivenziektes de wijnbouw in dit zuidelijk stukje Nederland onaantrekkelijk hebben gemaakt. 

Vanaf 1975 worden in West Europa de zomers weer warmer en inmiddels telt Limburg een zestigtal gaarden, een groot aantal ervan nog klein, maar verschillende inmiddels uitgegroeid tot aantrekkelijke en goedlopende domeinen. Wijngoed Fromberg is er daar een van. Op deze zachte glooiingen van de Fromberg zijn sinds 1991 de eerste druivenstokken aangeplant, heden telt deze wijngaard circa 15.000 stokken.

Druivenrassen en wijnsoorten
De druivenrassen die hier in de zinderende zuiderzon groeien zijn: Auxerrois, Bacchus, Müller Thurgau, Reichensteiner, Riesling, Solaris en Pinot Noir en deze eindigen in de flessen als stille en mousserende wijnen.

Terroir
De bodem van de wijngaard van Fromberg bestaat uit mineraalrijke kalksteen, deze (arme) ondergrond zorgt ervoor dat de stokken hard moeten werken om hun mineralen en voedingsstoffen te transporteren, waardoor de stok sterk en krachtig wordt en smaakvolle druiven produceert. 

Grenzend aan deze helling ligt een beschermd natuurgebied, hier groeit een zeldzame orchidee, de Ophrys Apifera, deze orchidee groeit alleen op een heel zuivere bodem, daarom heeft Wijngoed Fromberg deze naam 'Ophrys' dan ook aan de eigen mousserende wijnen gekoppeld.

Landschap en klimaat
De wijngaard ligt geheel op het zuiden daarom kunnen de druiven de gehele dag volop genieten van de zonnestralen en kunnen zodoende voldoende suikers opbouwen. Hier in de wijngaard is de temperatuur altijd wel een paar graden hoger dan in het dorp. De helling heeft een hellingspercentage van circa 20%.

Wijnproces
Het hele wijnproces is in eigen hand. De druiven worden handmatig geoogst, zodoende kan er een constante goede kwaliteit gewaarborgd worden.

Overzicht

Adres
Breedenweg 1, Ubachsberg
045-5754461/06-57590884
Openingstijden en tarieven

Rondleidingen en arrangementen zijn voor groepen op aanvraag te organiseren. De winkel is geopend op donderdag en vrijdag van 13.00-18.00 uur en zaterdag van 10.00-18.00 uur. Het wijnterras is van mei t/m september geopend op donderdag t/m zondag van 13.00-18.00 uur.

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website