Villa Pierre

Villa Pierre

Torenstraat 28
Eygelshoven
Dit prachtige bouwwerk is in de Torenstraat nummer 28 gelegen en wordt ook Villa Pierre wordt genoemd. Villa Pierre werd in 1901 gebouwd in opdracht van de eerste directeur van Laura & Vereeniging: Paul Hubert Raymond Pierre. 

Deze mijnbouwkundige ingenieur, werd in Maastricht op 26 juli 1857 geboren. Voor zijn Laura-tijd was hij directeur bij de Ombilin steenkolenmijnen op Sumatra (het huidige Indonesië).

Paul Hubert Raymond Pierre was alleen bereid om directeur te worden van Laura & Vereeniging op voorwaarde dat hij op dezelfde manier kon leven met een gelijkwaardige huisvesting als op Sumatra. Het moest een vrijstaande woning zijn met het karakter van
een landhuis met tien tot twaalf kamers, een centrale hal, een terras, elektriciteit en een lagedruk stoomverwarming.

Het werd uiteindelijk een huis in koloniale stijl met vroege Jugendstil invloeden. De frontgevel is voorzien van rijke stucwerk decoraties onder andere boven de deur, boven de balkondeur en in de topgevel. Met deze decoraties wordt de mijnarbeid gesymboliseerd. Boven de hoofdingang bevindt zich de tekst 'Glück Auf'.

De tuin werd in 1905 aangelegd. Na 1925 werd de villa verbouwd tot hoofdkantoor van Laura & Vereeniging. In 1937 vond een forse aanbouw plaats aan de achterkant van de oorspronkelijke villa, daarna nog een keer in 1969. Op het ogenblik is de villa als appartementencomplex in gebruik.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!