Detail

Tijdvenster Oranje Nassau I mijn

Kloosterweg
Heerlen
Tijdvenster op plek Oranje-Nassau I

Op de locatie waar ooit de ingang van de Oranje-Nassau I mijn was en dicht bij de plek waar de mijnwerkers vroeger aan het einde van de week hun loonzakjes kregen, is nu een tijdvenster te zien.

Het venster, dat werd vormgegeven met hulp van het Nederlands Mijnmuseum, laat een beeld van vroeger zien in de omgeving van nu. Vanaf 1 juli is het venster te zien naast het voormalig hoofdkantoor van Oranje-Nassau mijnen, het groene gebouw waar tegenwoordig een deel van de Belastingdienst in zit.

Sinds het Jaar van de Mijnen in 2015, verschenen tijdvensters bij meerdere voormalige mijnzetels in Parkstad. De tijdvensters zijn ook opgenomen in de fietsroute die Visit Zuid-Limburg onlangs uitbracht onder de titel 'In het spoor van de mijnen'. 

John Coervers, lid van ’t Koempelclubje in Heerlen en trots op zijn geboorteplaats Eygelshoven met destijds de mijnzetels Laura en Julia, heeft er zijn missie van gemaakt bij alle voormalige mijnen zo’n tijdvenster gerealiseerd te krijgen. Ze staan inmiddels in Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Geleen en Heerlen.

Er stond er echter nog geen bij de plek waar ooit de Oranje-Nassau I mijn was. Later dit jaar zal ook nog een tijdvenster geplaatst worden bij de voormalige Oranje-Nassau III mijn waarmee het werk van John voltooid zal zijn.

'Door de tijdvensters kijken we naar het verleden van plekken die bepalend zijn geweest voor het mijnverleden van de stad en regio. Ze helpen de fantasie een handje door ter plekke te laten zien hoe het er daar vroeger uitzag. Een prachtige manier om het verhaal van de stad en regio te blijven vertellen' aldus wethouder Jordy Clemens.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!