Sint-Rochuskapel

Sint-Rochuskapel

Wijnstraat 59
Echt
De heilige Rochus werd in 1295 geboren te Montpellier en overleed in 1332. Vanaf een afbeelding kun je hem vrijwel direct herkennen: hij trekt meestal zijn kleed op en wijst naar een pestbuil op zijn bovenbeen. 

Doorgaans herken je hem ook aan zijn viervoeter, die brood draagt of zijn wond likt. Een heilige die wordt afgebeeld met een zichtbare ziekte is nogal ongebruikelijk, maar juist dát maakte Rochus waarschijnlijk zo populair. 

Door het manhaftig tonen van die wond riep hij verbondenheid op met mensen, die leden aan de pest of een besmettelijke ziekte. Tegelijkertijd verwees Rochus zo naar het lijden van Jezus Christus, die immers zijn lot ook moedig had gedragen.

Hij is beschermheilige tegen de pest, maar ook voor allerlei andere besmettelijke ziektes van mens en dier. Rochus was een baken van troost voor zieke mensen die hoopten op genezing. 

Het Sint-Rochuskapelletje in Echt werd ook wel beschreven als ‘het Heyligenhuysken op de brugge’, waarmee werd verwezen naar de brug over de Molenbeek aan de Wijnstraat. 

Bij de herbouw in 2004-2005 werd de steen met het Latijns chronogram ('aUXILIo DIVIno In peste et ACrl Igne tUeMUr') in de zijgevel van het gebouwtje ingemetseld. De vertaling luidt: 'Door de Goddelijke hulp zullen wij van pest en zware brand beveiligd worden'.  Jaartal 1687.

Openingstijden en tarieven


 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!