Sint-Johannes de Doperkerk/Sint-Janskerk

Sint-Johannes de Doperkerk/Sint-Janskerk

Millenerstraat 1
Nieuwstadt
In Nieuwstadt wordt Johannes de Doper geëerd door middel van een monumentale kerk, gebouwd in de middeleeuwen. Johannes doopte mensen met water om hen van zonden te reinigen en wees Jezus aan als langverwachte Messias. 

In Nieuwstadt wordt hij geëerd door middel van een monumentale kerk, die is gebouwd in de middeleeuwen. De gotische kerktoren die nu het dorp siert, werd gebouwd vanaf 1930. Wellicht valt je op dat het koor van de kerk een scheve plattegrond heeft. Dit is geen slordigheid  van de bouwers; het heeft een interessante culturele betekenis.

Soms staat de bouw van een kerk namelijk zodanig in dienst van de symboliek, dat een imperfectie symbool staat voor het grotere  
verhaal. Christus zou namelijk zijn hoofd richting het zuiden hebben laten hangen aan het kruis, waardoor de koren op het zuiden zijn geplaatst, ook al wijken ze af van de lengteas van de kerk. 

Dat is best bijzonder: het komt maar incidenteel voor in Europa. Ook op andere manieren is Nieuwstadt een bijzondere plek. Zo zochten velen hun heil bij deze kerk door middel van een bedevaart, met succes: in de jaren veertig rapporteerde het Limburgs Dagblad twee keer een genezing dankzij een tocht naar Nieuwstadt.

Openingstijden en tarieven


 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!