Sint-Catharinakerk

Sint-Catharinakerk

Grote Kerkstraat
Maaseik (België)
In het leven van de adellijke Catharina stapelden wonderen zich op. Nu wordt ze op veel plekken herinnerd, waaronder in Maaseik. De jonge Catharina moest van keizer Maxentius haar geloof in Christus afzweren, maar liet niet over zich heen lopen en weigerde dit. 

In plaats daarvan bekeerde zij vijftig filosofen van de koning tot het Christendom. Keizer Maxentius ligt op veel afbeeldingen dan ook letterlijk en figuurlijk aan haar voeten. 

Vanwege haar mystieke huwelijk is zij bovendien beschermster van alle mensen die een trouwring dragen. Men beweert dat het kindje Jezus zelf haar een ring om de vinger deed, omdat zij hem als echtgenoot wilde. 

Als beschermster van adellijke dames is zij beslist geen vreemde in deze regio. Het Catharina-altaar in Susteren is al bekend zover de documentatie van Susteren teruggaat. 

Ook in het Belgische Maaseik wordt Catharina geëerd, door middel van een bijzonder zilveren beeld in barokke stijl, dat haar wonderlijke leven eer aan doet. Ook de kerk zelf, met haar opvallende kopergroene toren en prachtige stucwerk,  is een absolute aanrader. 
+1
Sint-Catharinakerk - Foto 0
Sint-Catharinakerk - Foto 1
Sint-Catharinakerk - Foto 2
Sint-Catharinakerk - Foto 3

Openingstijden en tarieven


 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!

Nederland in lockdown

Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte is het advies van de overheid. Wil je op pad in Zuid-Limburg of heb je er een huisje gehuurd? Ga veilig op pad.