Detail

Sint-Annakerk Aldeneik

Hamontweg
Maaseik
Sint-Anna is een mysterieus figuur, over wie geschiedkundig gezien niets bekend is, ook niet in de Bijbel. Volgens de overgeleverde legenden is zij echter de moeder van Maria. 

Ze was gehuwd met Joachim en samen hadden zij God lang gesmeekt om een kind te krijgen. De jaren verstreken en lang bleef het paar kinderloos. 

Op een avond, na een conflict met de hogepriester, verscheen zowel aan Joachim als Anna een engel die aankondigde dat zij een kind zouden krijgen: een meisje, dat ze Maria moesten noemen en aan God moesten geven. 

Ze troffen elkaar bij de Gouden Poort, de ontmoeting die gold als het moment waarop Anna van Maria in verwachting raakte. Deze legende wordt nu onder andere herinnerd in de Sint-Annakerk in Aldeneik, een klein dorp dat al sinds de jaren 700 een belangrijke kerkelijke gemeenschap heeft. 

De Sint-Annakerk is gebouwd in de tweede helft van de twaalfde eeuw, toentertijd als kloosterkerk en nog zonder verwijzing naar de Heilige Anna. De kerk was een van ‘de drie munsters in de Maasgouw’: Aldeneik, Susteren en Odiliënberg.

Vanaf de achttiende eeuw nam de kerk de Heilige Anna, de moeder van Maria, als beschermheilige. In de kerk bevindt zich een prachtig beeld van Sint-Anna-ten-Drieën van Jan van Steffenswert. 

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!