Detail

Noordplas

Kamperheideweg
Heerlen
Wat een uitzicht aan de rand van de afgrond van de Noordplas. We vertellen graag wat meer over het eindplan van de Sibelco-groeve en de natuurontwikkeling die in dit gebied zal plaatsvinden.

Heideontginningen
In de 17e eeuw werd de omgeving van de Heihof ontgonnen. Textielhandelaar J. Heldewier uit Maastricht kocht hier in 1634 veertig hectare en in 1670 nog eens 203 hectare heidegrond. 

Na de tweede aankoop werd een boerderij (Heihof of Heyendael) gebouwd en rond 1722/1725 werd het bezit gesplitst. Op een kilometer afstand van de oude boerderij werd een tweede bedrijf gesticht (de Bovenste Heydael). De oude boerderij werd in 1816 opnieuw gesplitst tot de ‘Heihoven’. 

Het gebied kreeg een geheel eigen aanzien met rechte lanen en boomsingels, in tegenstelling tot de open bouwlandgebieden die elders in Zuid-Limburg het beeld bepalen. Intussen is een deel van deze heideontginning in de zilverzandgroeve verdwenen. De Heihoven staat nu samen met zijn buren op een soort schiereiland in de Sibelco-groeve.

Eindplan Sibelco-groeve
Onderdeel van de vergunning om zilverzand te mogen winnen in de Sibelco-groeve, is het eindplan. Dit plan geeft aan hoe de groeve na afloop van de graafwerkzaamheden wordt opgeleverd. Het eindplan (uit 2020) voor deze groeve bestaat uit natuurontwikkeling met enkele wandel-, fiets- en ruiterpaden, uitkijkpunten en een hondenstrand. 

Zo wordt het gebied toegevoegd aan de Brunssummerheide. De oplevering van de Centrale Plas en Noordplas is voorzien in 2032. Natuurmonumenten, eigenaar van de Brunssummerheide, krijgt deze delen van de groeve vervolgens in eigendom.

De kern van het gebied wordt gevormd door de drie waterplassen, waaromheen zich natte en droge natuurwaarden zullen ontwikkelen. Dit betreft zowel nat als droog bos, struwelen en ruigtezones als kruidenrijke graslanden en heide. Buurtschap Heihoven zal blijven bestaan. Op enkele plekken blijven steile taluds of kliffen behouden voor bijvoorbeeld de oeverzwaluw. 

De tussen groeve 3 (aan de oostzijde van de steenberg) en Centrale Plas gelegen verbindingsduiker wordt omgebouwd tot vleermuisbunker. De nieuwe recreatieve infrastructuur maakt het straks mogelijk om het gebied te verkennen zoals nu al het geval is bij de Zuidplas.

Is het einde van de winning van zilverzand in zicht?
Ter plekke van de Sibelco-groeve is het einde van de graafactiviteiten op basis van de huidige vergunning inderdaad in zicht. Op andere plekken, zoals in de groeves van Xella en De Groot bij Abdissenbosch, gaat het graafwerk nog even door en worden de activiteiten pas rond 2045 beëindigd.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt