Detail

Natuurmonumenten Bezoekerscentrum Zuid-Limburg

Fort Sint Pieter, Luikerweg 80
Maastricht
Natuurgebied Sint-Pietersberg
De zeldzame kalkhellingen en het unieke microklimaat maken het gebied tot een uniek vlinder-, oehoe-, vleermuis- en plantenparadijs. Ook al is het eigenlijk geen berg, de medewerkers noemen het wel zo. Zo voelt het ook als je hier wandelt.

Dit zuidelijkste stukje Nederland gelegen tussen Maastricht en België is haast on-Nederlands mooi. Natuurmonumenten is sinds 1995 de trotse beheerder van dit unieke natuurgebied.

"Ik beklim regelmatig de Sint-Pietersberg. Soms ontmoet ik de herder met zijn kudde: de schapen omringen mij en ik word onderdeel van de kudde. Op het uitkijkplatform geniet ik van het uitzicht op de mergelgroeve en het groenblauwe water dat mij steeds opnieuw verrast. Ik daal de trap af en begin aan de tijdreis van miljoenen jaren. Ik realiseer me dat ik in het voormalige leefgebied van de Mosasaurussen wandel".

Op pad met de boswachter
Het is natuurlijk gezond om op eigen gelegenheid een stevige wandeling te maken. Nóg leuker is het om deel te nemen aan één van de activiteiten die de boswachters organiseren, voor jong en oud. Samen met de boswachter van Natuurmonumenten kom jij op plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn en leer je van alles over dit bijzondere gebied.

Ontdek het leven van vroeger en nu in de ENCI-groeve. Ga met een boswachter op zoek naar zeldzame planten en dieren kenmerkend voor deze periode van het jaar tijdens het Struinen met de boswachter. Of wandel mee met de boswachter, terwijl je luistert naar verhalen over de rijke historie en het verleden bij de bijzondere gebouwen en plekken op de Sint-Pietersberg proeft en beleeft tijdens de historische excursie.

Eropuit met de kinderen
Een spannende gezinstocht of op stap met de boswachter? Voor ieder kind is er wel een leuke activiteit van OERRR te doen op de Sint-Pietersberg. Je kunt er ook je verjaardag vieren, zowel bovengronds met het Boswachterbootcampfeestje als ondergronds met de kinderfeestjes van Maastricht Underground.

Zelf op pad

Mooie routes
Op de kop van de berg ligt het Fort Sint Pieter, een indrukwekkend verdedigingswerk voor de stad Maastricht. Hier heb je een geweldig uitzicht op Maastricht. Werp bij de kiekoet een blik in de Oehoevallei, dwaal langs het erfgoed op de Sint-Pietersberg of spot vlinders in het Poppelmondedal.

Vanaf het uitkijkplatform (gele route) heb je een adembenemend uitzicht over de ENCI-groeve. Over de Sint-Pietersberg lopen een aantal wandel-, fiets- en MTB routes waar je dagelijks gebruik van kunt maken. Of haal de uitgebreide gebiedsfolder met alle routes op bij de ticketshop van Maastricht Underground in Fort Sint Pieter. Ze zijn dagelijks geopend. De routes bieden voor ieder wat wils.

Oehoe
Probeer tijdens je bezoek vanaf de vogelkijkplek De Kiekoet op de Van Schaikweg de zeldzame oehoe te ontdekken. Sinds 1997 broedt deze grootste uil van Europa in de zogenaamde Oehoevallei. In de winter maanden zijn de oehoes goed te horen en te zien. Ga een uur voor zonsondergang naar de Kiekoet en misschien heb je geluk!

Natuurmonumenten organiseert in augustus en september exclusieve gebiedsexcursies in dit voormalige groevegedeelte. Wellicht spot je dan de meest markante bewoner van het groevegebied van dichterbij.

Uitzichtpunt
Magistraal uitkijkpunt over de groeve en de omgeving de Sint-Pietersberg. Het uitkijkpunt is altijd toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. De trap naar het groeve gebied telt 215 treden. Op de trap en in de groeve zijn honden niet toegestaan.

Bezoekerscentrum op Wielen
Boswachters vertellen je hier meer over het gebied, de bijzonderheden, de wandelroutes en alle activiteiten. Je kunt er ook terecht voor een leuk souvenirtje als aandenken aan je bezoek. Meer informatie over het Bezoekerscentrum op Wielen en waar ze te vinden zijn vind je op de website.

Wist je dat?

Het momenteel broedseizoen is?
De gevolgen van verstoring in de natuur zijn juist in het voorjaar, tot en met juli, groot en hebben effect op parende, broedende, barende of zogende dieren.
De boswachters van Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten verzoeken je daarom vriendelijk: blijf op de paden, hond aan de lijn en laat geen afval achter.
Met deze gezamenlijke actie vraagt Natuumonumenten jou om rekening te houden met kwetsbare dieren in de natuurgebieden.

Openingstijden


Het natuurgebied is elke dag geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het bezoekerscentrum is bereikbaar op woensdag tot en met zondag van 10.00-16.00 uur.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Verstuur een e-mail


Verstuur een mail naar Natuurmonumenten Bezoekerscentrum Zuid-Limburg. Je bericht wordt na een klik op “Verstuur” direct verstuurd. In onze privacy verklaring staat hoe Visit Zuid-Limburg met jouw persoonsgegevens omgaat.
Niet alle waardes zijn juist ingevuld. Pas de gegevens aan en probeer het nogmaals.

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!