Detail

Muizenberg

Muizenberg
Bilzen
De Muizenberg is een ondergrondse mergelgroeve gelegen in het zuidelijke deel van de Cannerberg, grotendeels behorende tot de gemeente Riemst (België), op de grens van Nederland en België ten westen van grenspaal 70. 

De groeve van 8 hectare is op 11 mei 1926 grotendeels (5,5 hectare) ingestort. De dag voorafgaande aan de instorting deden in het nabijgelegen dorp Kanne al geruchten de ronde dat er in de groeve ongebruikelijke grondverplaatsingen werden waargenomen. 

Tijdens de instorting waren diverse blokbrekers aan het werk om in alle haast de laatste mergelblokken uit de groeve te vervoeren. Op het moment van de instorting stonden er zeven champignonkwekers opzij van de ingang bij in een bakstenen onderkomen. 

Door de luchtdruk werden de zeven mensen tegen het talud van de nabijgelegen weg geworpen. Twee van hen kwamen daarbij om het leven. 

Vier van de zes mensen in de groeve probeerden aan de instorting te ontkomen, maar als gevolg van de luchtdruk overleed een van hen. De twee die in de groeve achterbleven werden met paard en wagen bedolven.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!